Akcija dobrovoljnog davanja krvi zakazana za sredu

Akcija dobrovoljnog davanja krvi održaće se 22.08.2018. godine od 9 do 16 časova u tehničkoj školi. Crveni krst, organizator ovog događaja, ističe kako su potrebe za krvlju svakodnevne, jer su optimalne rezerve krvi 4% na broj stanovnika, kako bi krv u svakom momentu čekala pacijenta.

IL-crveni-krst-kapljice Akcija dobrovoljnog davanja krvi zakazana za sredu

Takođe, u toku je primena novog Zakona o transfuziološkoj delatnosti, koji je donet 5. maja prošle godine, tako da tokom 2018.godine sledi prilagođavanje i postepeni prelazak na novi zakon. Njime je predviđeno postepeno ukidanje porodičnog namenskog davalaštva. Krv će se isključivo  prikupljati na organizovanim akcijama koje realizuju ovlašćena transfuziološka služba i Crveni krst. U tom cilju će se organizovati veći broj akcija , a samim tim građanima pružiti mogućnost češćih termina kako bi u svom mestu dali krv.

Termini održavanja akcija do kraja godina su 27. septembar, 24. oktobar, 27. novembar i 26. decembar.

Crveni krst upućuje apel građanima koji su i do sad bili odgovorni i davali krv da se odazovu i sad. Takođe, svi oni koji do sad nisu dali krv, a žele, mogu obaviti besplatan lekarski pregled i po odobrenju lekara dati krv. Iz ove organizacije ističu kako je učešće građana na organizovanim akcijama dobrovoljnog davanja krvi ključno za dovoljne rezerve krvi za sve pacijente.

Krv je jedini lek koji nema alternativu.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *