Sve je spremno za manifestaciju ”Preobraženje Prilike 2018”

U periodu od 17. do 19. avgusta održaće se manifestacija „Preobraženje Prilike 2018“ u Prilikama.

IL-prilike-2018 Sve je spremno za manifestaciju ''Preobraženje Prilike 2018''

Petak, 17. avgust obeležiće XVI Festival izvorne srpske pesme, kada će u 12 časova biti održano predavanje o izvornom pevanju, u 14 časova svečani defile, dok u 16 časova počinje takmičenje. Za zabavu u revijalnom delu biće zadužena Nada Topčagić i trubački orkestar Veljka Ostojića.

Subota, 18. avgust, je dan za najmlađe, kada će se održati XIII Festival dečijeg folklora.

„Svetlost na brežuljku“ je festival koji se organizuje već trinaestu godinu za redom, a kroz njega je prošlo više od četiri hiljade dece učesnika. Ove godine organizatori  očekuju dolazak deset dečjih folklornih grupa iz cele Srbije.Pored takmičarskog dela, gde će biti dodeljenje I, II i III nagrada festivala, u okviru programa organizuje se radionica za izradu pite jabučare, izložba starih predmeta i nošnji, kao i predavanje o izvornom pevanju i narodnim igrama profesora etnomuzikologije sa fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu. Manifestacija svake godine okuplja najbolje dečije folklorne ansamble iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, a njen cilj je očuvanje kulturnog identiteta i buđenje interesovanja i ljubavi prema narodnoj igri i pesmi kod najmlađih.

Tradicionalni narodni sabor održaće se u nedelju, 19. avgusta.

Generalni pokrovitelj manifestacije „Preobraženje Prilike 2018.“ jeste opština Ivanjica, a organizatori su Mesna zajednica Prilike, KUD „Prilički kiseljak“ i OŠ „Sreten Lazarević“ iz Prilika, Dom kulture Ivanjica i Turistička organizacija opštine Ivanjica.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *