Petnaest dana ARLEMM-a već teče

Arlemm, festival koji okuplja vodeća imena kvalitetne muzičke scene, počeo je 14.jula Ii trajaće narednih 15 dana. Arilje je u ovom periodu (14 – 29.7.2018) prestonica kulturnih dešavanja, okuplja vrhunske predavače i izvođače iz zemlje i inostranstva.

infoliga-android-uskoro-306-150x150 Petnaest dana ARLEMM-a već teče

Otvaranje festivala upriličeno je gala koncertom škole za muzičke talente iz Ćuprije sa solistom Draganom Đorđevićem, kao i izložbom fotografija „Arlemm umetnički karavan“ i koncertom Marka Luisa sa bendom. Drugo veče ovog festivala obeležili su umetnici Bisera Veletanić i Vasil Hadžimanov bend. Koncert je održan u neposrednoj blizini crkve Sv.Ahilije u Arilju, građevini iz trinaestog veka, prostoru u kome se prirodno širi i proizvodi eho i sceni daje posebnu akustiku.

Nedelju je obeležio nastup mladih polaznika audicije, koje su održane za duhovno pevanje, klavir,violinu i violončelo. Takođe počela je realizacija dve radionice: likovna radionica koju će voditi Ana Pajević i plesna radionica koju će voditi Vule Stefanović,Marija Đurović i Nevena Nešović. Sami polaznici krenuli su i sa svojom individualnom nastavom za violinu, violončelo, klavir i studije duhovne muzike.  Radionice se tokom dana realizuju na različitim lokalitetima u samom centru grada.

Što se tiče narednih događaja, u sreda, 18.jula, biće održano veče besede u amfiteatru u crkvi Sv. Ahilije, kada će posetioci imati priliku da uživaju u gostovanju Matije Bećkovića.

Za četvrtak je planiran javni čas profesora Stefana Popova, istaknutog violončeliste, gosta iz Londona, a potom i koncert u neposrednoj blizini crkve Sv.Ahilije , u amfiteatru, koji će održati Aleksandra Radonjić.

U petak 20.jula, biće održan koncert i dodela diploma polaznicima master kursa violončela, a potom i duhovno veče sa predavačima, ocem Vukašinom Milićevićem i Nebojšom Ilićem.

Narednog dana očekuje nas koncert polaznika violine, violončela i klavira od 18 časova, potom koncert i dodela diploma polaznicima studije za duhovnu muziku, a od 20 i 30 časova koncert Divne Ljubojević i hora Melodi.

IL-arlemm-2018-2 Petnaest dana ARLEMM-a već teče

Nedelja 22.jul, je dan kada će biti održana audicija za polaznike solo pevanja i flaute i tada će biti izabrani polaznici za Extreme intimo Arlemm art radionicu, koja će se realizovati tokom druge nedelje održavanja manifestacije. Polaznike očekuje i individualna nastava za navedene predmete, a od utorka koncert u amfiteatru crkve Svetog Ahilija kantautorka Sare Renar.

Dan nakon toga biće održan koncert profesora, kada će nastupiti Goran Kostić-kontrabas, Natalija Mladenović-klavir, Milutin Mladenović-violončelo, Aneta Ilić-sopran, Dejan Mlađenović-viola, Srđan Tošić-gitara i Marina Nenadović-flauta.

U četvrtak 26.jul, na gradskom trgu u Arilju će se odigrati Extreme intimo Arlemm art night revija i dodela diploma polaznicima kreativnih radionica. Nakon toga publika će uživati u koncertu latino muzike.

Od petka 27.jula do 29.jula održaće se Arlemm art festival u prelepom prirodnom ambijentu, na rečnom ostrvu Uski vir na reci Rzav i u okviru ovog festivala nastupiće YU grupa, Divanhana, Neverne bebe i drugi.

Nedelja 29.jul je dan kada se svečano zatvara manifestacija uz koncert duhovne muzike u porti ariljske crkve u 20 i 30 časova, kada će nastupiti hor Svetog Stefana Dečanskog sa dirigentom Tamarom Petijević  iz Novog Sada.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, Opštine Arilje, Ministarstva turizma i brojnih drugih donatora i prijatelja, dok je generalni sponzor Extreme intimo.

Cilj festivala je razvijanje muzičke kulture i umetnosti, koji ostvaruje kroz rad dece i omladine sa vrhunskim pofesorima i predavačima, ali i kroz organizaciju velikih muzičkih događaja.

  • IL-arlemm-brankica-pr Petnaest dana ARLEMM-a već teče„Veliki broj aktivnosti i sadržaja realizovan je tokom proteklih devet godina, koliko manifestacija postoji. Novine u okviru samog festivala se unose svake godine, pa će tako ovogodišnji polaznici imati priliku da se upoznaju sa novim instrumentom flautom. Pored toga, svake godine organizujemo različite radionice koje pomažu deci da prevaziđu strah i tremu od javnog nastupa, da unaprede svoje znanje i da njihova kreativnost i sve ono što postoji u njima budu predstavljeno.“ kaže Brankica Vitorović, PR festivala Arlemm.

Na radionicama ovogodišnjeg Arlemm-a prisustvovaće preko devedeset polaznika i to ne samo iz Srbije već i iz Crne Gore, Italije, Amerike, Kanade i drugih zemalja.

Ove godine Telenor će uživo putem svoje mreže prenositi dešavanja sa Arlemm-a, kako bi svi u zemlji i šire mogli da se osećaju delom ovog događaja.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *