Parastos komandantu Srpske kraljevske vojske u otadžbini Draži Mihajloviću (FOTO)

U prisustvu više desetina članova Ravnogorskog pokreta iz zemlje i inostranstva, danas je u Ivanjici služen pomen đeneralu Draži Mihailoviću, povodom 72. godišnjice njegovog streljanja u Beogradu 17. jula 1946. godine, od strane komunističkih vlasti.

IL-lamontana-logo-TEXT Parastos komandantu Srpske kraljevske vojske u otadžbini Draži Mihajloviću (FOTO)

Parastos je služilo sveštenstvo ivanjičke crkve uz sasluženje oca Prokopija, igumana manastira Ribjak iz Bara.

IL-rovnogorci-18-ivanjica-3 Parastos komandantu Srpske kraljevske vojske u otadžbini Draži Mihajloviću (FOTO)

Vence i cveće na spomenik najodlikovanijem oficiru srpske vojske u istoriji položili su predstavnici Ravnogorskog pokreta iz Srbije, Nemačke i Australije, ali i drugi poštovaoci lika i dela prvog gerilca porobljene Evrope u Drugom svetskom ratu. IL-rovnogorci-18-ivanjica-jorovic2 Parastos komandantu Srpske kraljevske vojske u otadžbini Draži Mihajloviću (FOTO)

  • „Ni dan danas se ne zna grob našeg čiče, ali duh Dražin je u nama. Uvek je govorio, „ja kapitulaciju ne priznajem, takva reč ne postoji u vojnom rečniku“. Braćo i sestre ravnogorci, obruč oko Srba je sve veći. Moramo biti jedinstveni i složni. Republika Srpska je Srbija, Kosovo i Metohija su Srbija, dijaspora je Srbija. Brat za brata, ujedinjeni, jer ne smemo više biti bez sloge“, rekao je u svom obraćanju prisutnima Milojko Jorović, predsednik Ravnogorskog pokreta Ivanjice.

IL-rovnogorci-18-ivanjica-jorovic Parastos komandantu Srpske kraljevske vojske u otadžbini Draži Mihajloviću (FOTO)

Nakon služenja pomena, pročitano je pismo pokreta iz Australije, koje je potpisao predsednik Dražo Cvijetić, u kome se traži osnivanje Svetskog četničkog kongresa koji će okupiti sva četnička udruženja i pokrete u zemlji i svetu.

IL-rovnogorci-18-ivanjica-2 Parastos komandantu Srpske kraljevske vojske u otadžbini Draži Mihajloviću (FOTO) IL-rovnogorci-18-ivanjica-4 Parastos komandantu Srpske kraljevske vojske u otadžbini Draži Mihajloviću (FOTO)

Okupljenima su se obratili i predsednik Ravnogorskog pokreta Srbije Predrag Bogićević iz Kragujevca, književnik Milan Mladenović i starešina ivanjičke crkve Siniša Radenković.

IL-rovnogorci-18-ivanjica-7 Parastos komandantu Srpske kraljevske vojske u otadžbini Draži Mihajloviću (FOTO)

IL-rovnogorci-18-ivanjica-milan2 Parastos komandantu Srpske kraljevske vojske u otadžbini Draži Mihajloviću (FOTO)

  • „Ravnogorski pokret godinama radi na istom cilju, a to je vaskrs Kraljevine Srbije, sa svim delovima koji su joj nekada pripadali. Mi od tog cilja nikada nećemo odustati“, rekao je Bogićević.

IL-rovnogorci-18-ivanjica-milan Parastos komandantu Srpske kraljevske vojske u otadžbini Draži Mihajloviću (FOTO)

Postrojeni Ravnogorci su nakon završetka parastosa prošetali glavnom ivanjičkom ulicom.

IL-rovnogorci-18-ivanjica-5 Parastos komandantu Srpske kraljevske vojske u otadžbini Draži Mihajloviću (FOTO) IL-rovnogorci-18-ivanjica-6 Parastos komandantu Srpske kraljevske vojske u otadžbini Draži Mihajloviću (FOTO)

You may also like...

2 Responses

  1. Александар kaže:

    Valjda naslov treba biti: Komadantu Jugodlovenske Vojdke u Otadzbini. Valjda je to zvaničsn naziv. A ne Srpske.

  2. pik kaže:

    Sve pohvale za organizaciju uz molbu da naredne godine ne izgledate kao ustase iz NDH u tim crnim uniformama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *