Pehari sa 23. Javorskog sabora otišli u Mionicu i Ljig

Planina Javor bila je juče planina mladosti i lepote. Zvuci dvojnica, frule, gusala, okarine, duduka, dipli… pokazali su da stari instrumenti na kojima su svirali naši preci nisu zaboravljeni, da naš narod čuva kulturno blago i da mladi nastavljaju tradiciju.

IL-lamontana-logo-TEXT Pehari sa 23. Javorskog sabora otišli u Mionicu i Ljig

Po dvadeset treći put okupili su se svirači dvojnica i starih instrumenata Srbije da pokažu svoje umeće i kako se čuva tradicija i izvorno narodno stvaralaštvo. Posebno raduje učešće mladih svirača koji pohađaju školu frule i dvojnica.

Na Kalipolju, na mestu gde su se 1876. godine ispod Javora sukobile turske snage i srpska vojska, pre tačno 142 godine, kovala se srpska istorija i određivala budućnost čitavog srpstva. Zbog istorijskog značaja ove planine „Sabor dvojničara i starih instrumenata Srbije“ se upravo ovde održava. Sveta nedelja uoči Vidovdana već duže od jednog veka na planini Javor između Nove Varoši i Ivanjice posvećena je sećanju na junake Javorskog rata i komandanta majora Mihaila Ilića. Na planini, na kojoj je svaka stopa zalivena krvlju i posuta kostima srpskih vojnika od Prvog srpskog ustanka do Javorskog rata i Balkanskih ratova, uspomena na teške bojeve srpske i turske, posebno iz 1876. godine živa je i danas, kao što su žive i legende o junaštvu majora Ilića.

IL-sabor-dvojnicara-i-str-5 Pehari sa 23. Javorskog sabora otišli u Mionicu i Ljig

Od ukupno 45 takmičara, 19 dvojničara i 26 svirača na starim instrumentima, pehare za prvo mesto poneli su: u starijoj kategoriji, dvojničar Milić Ćajić iz Slavkovice kod Ljiga, odsviravši pesmu „Jedna mala nije znala“ i kolo „Šumadijski drum“, a u mlađoj kategoriji na dvojnicama, dvanaestogodišnja Sanja Milanović iz Mionice, sa pesmom „Oj Moravo“ i „Zlatiborskim kolom“. Pehare za prvo mesto na starim instrumentima poneli su: u starijoj kategorijii, Ljubo Mijajlović iz Raške na dugoj svirali sa pesmom “Sele Jele“ i „Starinskim kolom“ a u mlađoj kategoriji, Svetozar Šutić iz Beograda, koji ima 15 godina, na okarini, sa pesmom „Čije je ono devojče“ i „Draganovim kolom “. Drugo mesto u starijoj kategoriji dvojničara osvojio je Radoslav Stanić iz Pljevalja a u mlađoj kategoriji Teodora Đorđević iz Kraljeva. Drugo mesto u starijoj kategoriji starih instrumenata osvojio je Milosav Parlić iz Kraljeva na fruli, a u mlađoj kategoriji Jovana Vučković iz Kraljeva na fruli. Treće mesto u starijoj kategoriji dvojničara osvojio je Predrag Nikolić iz Priličkog Kiseljaka kod Ivanjice, a u mlađoj kategoriji, Svetozar Šutić iz Beograda. Treće mesto u starijoj kategoriji starih instrumenata pripalo je Dušanu Ljubičiću iz Vrbasa na diplama, a u mlađoj, frulašu Matiji Stevanoviću iz Kraljeva.

IL-sabor-dvojnicara-i-str-4 Pehari sa 23. Javorskog sabora otišli u Mionicu i Ljig

Pored standardnih nagrada žiri je dodelio diplome za: najbolji jedinstveni duet dvojničara, Milutinu Satariću iz Gornjeg Milanovca i Miljojku Đokoviću iz Kraljeva,  duetu mladih na fruli, Jelisaveti i Svetozaru Šutiću iz Beograda, mladom guslaru Lazaru Terziću iz Sjenice, najperspektivnijem sviraču Teodori Đorđević iz Kraljeva, najoriginalnijem duetu list-frula Jovanki i Ljubu Mijajloviću iz Raške i za autentičan izraz Dragu Matijaševiću iz Nikšića.

U stručnom žiriju bili su profesorka muzičke kulture iz Ivanjice Anita Pešić Ivković, profesorka muzičke kulture Aleksandra Savić iz Vrnjačke Banje i profesor muzičke kulture iz Kraljeva na doktorskim studijama etnomuzikologije Borisav Miljković.

Pre početka takmičenja, predsednica Udruženja TIM Srbije, gospođa Milanka Cvetković, obratila se prisutnima istakavši značaj održavanja tradicionalnih manifestacija u Ivanjici i uručila Sertifikate o kategorizaciji manifestacija. U ime organizatora, sertifikate je primio direktor Doma kulture Milan Krunić.

IL-sabor-dvojnicara-i-str-3 Pehari sa 23. Javorskog sabora otišli u Mionicu i Ljig

Inače kategorizacija manifestacija Srbije je krenula iz Ivanjice i tom prilikom Sabor dvojničara i starih instrumenata i Festival srpske izvorne pesme kategorizovani su drugom kategorijom, Zvuci Golije, Mučnja i Javora trećom a Nušićijada je dobila prvu kategoriju.

U revijalnom delu dok je žiri ocenjivao takmičare, oko hiljadu posetilaca manifestacije zabavljale su izvorne pevačke grupe: Biseri Moravice, Omorika, duet Vukićević Kovačević – majstori frule, zdravičar Jaroslav Nidžović iz KUD-a „Tanasko Rajić“ i Braća Kolarević koji su kao dobri domaćini pesmom poželeli dobrodošlicu na Javor svim takmičarima i posetiocima.

Organizatori manifestacije bili su Dom kulture Ivanjica, Mesna zajednica Kušići i Osnovna škola „Major Ilić“ iz Kušića. Generalni pokrovitelj je opština Ivanjica, a manifestaciju finansijski podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

infoliga-android-uskoro-306 Pehari sa 23. Javorskog sabora otišli u Mionicu i Ljig

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *