Zapadna Srbija podiže sistem protivgradne zaštite

Nečelnici četiri upravna okruga pokrenuli inicijativu da se u Zapadnoj Srbiji formira koorinaciono telo za odbranu od grada.

premiertaxibannertext474 Zapadna Srbija podiže sistem protivgradne zaštite

Na sastanku u Užicu načelnici upravnih okruga, Slobodan Jolović(Moravički okrug), Boban Perišić( Zlatiborski okrug), Dragoslav Milanović ( Mačvanski okrug) i Goran Milivojević (Kolubarski okrug) dogovorili su se da pokrenu inicijativu za formiranje koordinacionog tela za odbranu od grada Zapadne Srbije koje bi pokrilo teritoriju 29 gradova i opština a sastajalo se svakih tri meseca na području jednog od navedenih okruga.

U radu koordinacionog tela, pored načelnika, gradonačelnika i predsednika opština, učestvovali bi predstavnici Ministarstva poljoprivrede, RHMZ, Sektora za vanredne situacije ali i udruženja kao što su malinari, voćari, povrtari i drugi.

Cilj formiranja ovakvog jednog zajedničkog tela je potreba da se ujednači sistem protivgradne zaštite na širem području, uključujući i susednu Republiku Srpsku ali i okruge u Srbiji, unapredi i automatizuje, da se pomogne državnoj i lokalnoj zajednici kroz zajedničke stavove i inicijative za primenu postojećih i eventualnu izmenu zakonskih propisa kako bi se otklonile sve prepreke oko nadležnosti u domenu podizanja i održavanja protivgradnih  objekata, nabavke potrebnog broja raketa i obezbeđenja, obuke i isplate naknade protivgradnim strelcima.

Ova godina je od početka protivgradne sezone (15. aprila) imala dejstvo protivgradnih strelaca 26 dana, što je najveći broj dana u poslednjih nekoliko decenija. Zahvaljujući bolje pripremljenoj protivgradnoj službi u odnosu na raniji period, štete nisu bile velike.

Ovu inicijativu pozdravio je i Zoran Babić, načelnik Sektora za odbranu od grada RHMZ Ministarstva poljoprivrede, koji je na sastanku u Užicu posebno istakao Moravički okrug u Srbiji kao primer dobre prakse i inicijativu koja je potekla 2015. godine na sastanku načelnika Moravičkog, Raškog i Zlatiborskog okruga sa tadašnjim ministrom za vanredne situacije, državnim sekretarom, gradonačelnicima i presednicima opština, narodnim poslanicima, predstavnicima RHMZ i Sektora za vanredne situacije.

Babić je ocenio da je to bio početak unapređenja protivgradne zaštite na području Zapadne Srbije, kao i da se sada više izdvaja sredstava za nabavku protivgradnih raketa iz republičkog budžeta ali i od stane loklanih samouprava.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *