Prvi krst u Srbiji osvetljen plavom bojom

Protekle jeseni je na Baltića steni nadomak hrama Svete Petke u selu Močioci postavljen časni krst.

bannerPREMIER-g Prvi krst u Srbiji osvetljen plavom bojom

Tokom jučerašnjeg dana je zajedničkom akcijom meštana krst osvetljen, a paralelno teku i radovi na uređenju proplanka iza stene, obeležavanje pešačkih staza i postavljanju mobilijara gde će ljubitelji prirode i čistog vazduha moći da predahnu i odmore se. U podnožju krsta na mermernoj ploči uklesana su imena 18 porodica ovog sela koje su sebi i svojim sunarodnicima darovale simbol hrišćanstva.

IL-Krst-na-Baltica-Steni Prvi krst u Srbiji osvetljen plavom bojom

Časni krst u neposrednoj blizini škole „Mićo Matović“, posetili su učenici ali i veliki broj meštana Močioca.

Organizator i izvođač radova bio je Mirko Kuvekalović iz Beograda, poreklom iz ovog mesta, koji je oko sebe okupio istomišljenike i zajedno sa njima realizovao zajedničku zamisao.

  • IL-Krst-na-Baltica-Steni-mirko-kalusevic Prvi krst u Srbiji osvetljen plavom bojomProlazeći kroz Ovčarsko kablarsku klisuru i gledajući sve one krstove tamo, došli smo na ideju da jedan sličan postavimo na steni iznad centra Močioca. Krst koji smo na nju postavili jesenas oplemenio je tu stenu koja je nekako bila predodređena za ovakav poduhvat – kaže Mirko Kalušević za Info LIGU.

Krst je osvetljen led rasvetom plave boje, što je jedinstven slučaj u Srbiji.

  • Plava boja je boja Vizantije. Meni se ta ideja jako dopala i odlučili smo da krst baš zbog plave boje bude jedinstvena atrakcija, jer koliko znam ovaj naš na Baltića steni je jedinstven u zemlji

IL-Krst-na-Baltica-Steni-2 Prvi krst u Srbiji osvetljen plavom bojom

Mirko je ideju osmislio i realizovao uz pomoć i podršku direktora škole u Močiocima koji je ujedno i predsednik crkvenog odbora, bivšeg paroha Dalibora Miloševića i vlikog broja tamošnjih stanovnika. Novoizgrađenom hramu Svete Petke, koga uskoro očekuje okrovljenje, ovaj humani čovek poklonio je crkveno zvono, prvo u selu posle ravnih 325 godina.

You may also like...

1 Response

  1. Hrebeljanović kaže:

    Pojedini,od gore pomenutih imena nisu se ni pojavili u toku izvodjenja radova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *