Najbolja zarada na pokojnicima – Ko kome i kako prodaje grobna mesta?

Centralno mesno groblje u Osonici odavno je prebukirano, a prostora za njegovo širenje nema, jer vlasnici susednih parcela ne žele u celosti da ih prodaju za potrebe sahranjivanja. Iz tog razloga meštani ovog ivanjičkog sela već godinama unazad ili papreno plaćaju grobna mesta na rubovima ovog groblja ili su prinuđeni da ih formiraju tamo gde ne bi trebala biti. Bilo je slučajeva da su porodice za grobna mesta morale platiti i po više stotina evra.

Tako je u poslednje dve decenije Osonica dobila više grobalja koja uopšte nisu registrovana, dok je centralno počelo da zarasta u šiblje, korov i drugo rastinje, jer o njemu ne brinu čak ni mnogi potomci ovde sahranjenih predaka. Najčešće ga posećuju jednom godišnje, za zimske zadušnice.

Mesna zajednica nema novca da kupi susedne parcele, komunalno preduzeće „Ivanjica“ nema nikakvu nadležnost za to, a opština očito za stanje na terenu ne zna jer od nje niko i ne traži da pomogne u rešenju ovog velikog problema. Zbog toga se meštani Osonice snalaze kako znaju i umeju.

Nerešen problem, među stanovnicima godinama izaziva sumnju u to koliko su granice parcele groblja na terenu istovetne sa onima kojima raspolaže katastar nepokretnosti. Veliki broj njih smatra da pojedini vlasnici susednih parcela veoma skupo naplaćuju grobna mesta iako to zamljište pripada sadašnjem groblju.

  • Nažalost niko ne pita za cenu kada ga zadesi tako nešto. Morao sam da izdvojim preko 600 evra za dva grobna mesta, nisam imao gde da sahranim roditelje a čuo sam da su ljudi i gore prolazili.– kaže jedan od meštana ovog sela.

Na zvaničnom web portalu službe za katastar nepokretnosti „geosrbija“, jasno se vidi da sa severne i istočne strane groblja ima još prilično mesta do susednih parcela, te da nijedno, prodato po tvrdnji meštana ne ulazi u privatne parcele. Od poslednjih grobova do međa sa susednim livadama ima prostora u širini od 2 do 10 metara.

IL-groblje-osonica-mapa Najbolja zarada na pokojnicima - Ko kome i kako prodaje grobna mesta?

Koliko su pouzdane granice parcela na portalu „geosrbija“ sa granicama na kartama u katastru i samom terenu, pitali smo nadležne. Rečeno nam je da podaci objavljeni na njihovom sajtu nisu potpuno  tačni.

Pokušali smo da kontaktiramo vlasnike susednih „spornih“ parcela (2391 i 2392) kako bismo čuli njihov stav i mišljenje o ovom uslovno rečeno problemu, međutim u tome nismo uspeli.

Meštani sa kojima smo razgovarali kažu da će u narednom periodu u saradnji sa crkvenom opštinom Luke  prikupiti novac i angažovati geometra koji će na terenu pokazati pravo stanje stvari i postaviti vidne međe. Ukoliko se kažu ispostavi da je neko zloupotrebio zemljište koje pripada groblju, prodajući ga kao tuđe, moraće da odgovara pred nadležnim institucijama.

Centralno seosko groblje staro je nekoliko stotina godina, a katastarska parcela broj 2399, površine 19,82 ara na kome se nalazi, vlasništvo je Srpske pravoslavne crkvene opštine Luke, kojoj pripada i osonička pomesna crkva.

Da bi groblje prepuno korova, stabala i drugog rastinja koliko toliko doveli u red, grupa meštana je prethodnih dana organizovala akciju njegovog čišćenja. Kvalitetnije drvo završiće u ćumurani, dok će sakupljeni korov biti dislociran i spaljen.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *