Nebeska suza – gorsko oko Golije

Jezero „Nebeska suza” na Okruglici na Goliji, jedno je od tri bisera ove šumom i vodom bogate planine Srbije. Nalazi se u predelu Velikih livada, u izvorišnom delu Jastrebovačke reke – leve pritoke Studenice, na nadmorskoj visini od 1495 metara. Smešteno je iznad puta Ivanjica – Međurečje – Kumanica – Bele Vode, na 29-om kilometru južno od ove varošice.

IL-jezero-nebeska-suza-3-jovan-jofa-rakonjac Nebeska suza – gorsko oko Golije

Prema površini od 500 metara kvadratnih najveće je prirodno jezero u Moravičkom kraju. Veoma je mlado, a prema nepotvrđenim podacima nastalo je sedamdesetih godina prošlog veka, nakon zemljotresa u Rumuniji (1977.). Tada je kako tvrdi lokalno stanovništvo došlo do propadanja i urušavanja zemljišta, što je stvorilo udubljenje za akumulaciju. Nije poznato odakle ovo jezero dobija vodu, da li sa izvora na njegovom dnu ili sa bočnih strana, jer vidljivog potoka koji se u njega uliva, nema.

Pored “Tičar” jezera, Nebeska suza je drugo gorsko oko Golije, smešteno na maloj i neuređenoj travnatoj zaravni. Zbog svog specifičnog oblika narod ga je nazvao “Nebeska suza”. Jezero je veoma interesantno za naučnike, jer nikakvih istraživanja i stručnih mišljenja do danas nije bilo.

IL-jezero-nebeska-suza-2-jovan-jofa-rakonjac Nebeska suza – gorsko oko Golije

Retki putnici namernici, planinari i turisti, koji su jezero videli, kažu da je “Nebeska suza” jedno od najlepših mesta koje je priroda podarila Srbiji. Paradoks je međutim, da je vrlo nepristupačno pa se do njega može stići samo pešice ili terenskim vozilom.

Ovim lokalitetom, koji je deo Parka prirode Golija upravlja JP “Srbijašume”.

You may also like...

1 Response

  1. PD "Golija" kaže:

    …Do “Nebeske suze” iz pravca Kumanice, Belih Voda i sa glavnog puta su obeležene i propisno markirane planinarske staze koje vas sigurno vode po ovom delu Golije…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *