Slavi oba Uskrsa, a evo i kakva je razlika u običajima

Od kako je pre više decenija stigla iz Subotice u Ivanjicu, Đula Danilović slavi  oba Vaskrsa, katolički i pravoslavni. Na ovaj način poštuje običaje svoje ali i suprugove vere, mada je suština praznika ista. U oba slučaja se farbaju jaja i dočekuje ovaj radostan praznik, mada postoje razlike u običajima.

  • Ima razlike u samim običajima, recimo u pravoslavlju su obavezna crvena jaja i prvo kao ’’čuvarkuća’’, kod nas toga nema. Recimo, u katoličkoj veri se više posveti pažnja tom ukrašavanju jaja u smislu njihovog oslikavanja, pa ona ustvari izgledaju kao mala umetnička dela jer se crta posebnim bojama i tehnikom. Ujutro, na Uskrs u vodu se stavlja žito i svi se umivaju tom  vodom. Spremi se pogača, onda se uz nju u korpu, slože jaja, šunka,  kobacisa, kolači i sve ono što želimo da imamo za doručak. To se odnese u crkvu gde se hrana osvešta nakon čega se vraća kući a porodica se okuplja na doručku. Takođe je običaj da svi gosti koji tog dana dođu u kuću budu poprskani kolonjskom vodom ili parfemom, da bi mirisali i sve imalo jednu svečanu notu. Daruje se rodbina poklonima. A recimo, veče pred Uskrs deca stave cipele na prozore, a ujutro one budu pune poklončića, čokoladica, bombona, čarapica, itd...-priča Đula.

Danas, dosta skromnije u odnosu na sećanja iz detinjstva Đula obeležava katolički  Vaskrs, ali u skladu običaja koji se poštuju u pravoslavnoj veri i njenoj porodici, priprema najveći hrišćanski praznik.

  • Farbam jaja u lukovini i bojama, obavezno ostavljam ’’čuvarkuću’’ i naravno spremam svečani ručak za Uskrs, mesim tortu… Posebno se potrudim da odvojim najlepša jaja za svoje unuke i njima učinim ovaj praznik lepim. Važno je poštovanje vere, a svako podneblje ima neke svoje običaje.-kaže Đula.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *