Novo ruho crkve Sv. Georgija u Radaljevu

Blagoslovom episkopa Justina započeta je obnova dotrajalog krova i fasade na hramu Svetog Georgija u Radaljevu. Prema predanju, reč je o najstarijoj crkvi u ovom kraju koja se pominje u starim srednjovekovnim spisima. Obnovljena je 1810. godine, ali se ne zna tačno vreme gradnje prvobitnog hrama. Zub vremena ostavio je tragove na ovoj svetkovini.

IL-crkva-radaljevo-radovi3 Novo ruho crkve Sv. Georgija u Radaljevu

  • Krov i fasada su bili u mnogo lošem stanju, plašili smo se da ne počne prokišnjavati pošto je prošle godine završena unutrašnja obnova i oslikavanje. Čim je vreme dozvolilo krenuli smo sa radovima. Za sada ćemo obnoviti celokupan krov, kube je postavljeno novo, prošle godine, sa krstom. Postavicemo oluke i uraditi kvalitetniju fasadu na hramu.-kaže sveštenik Siniša Nikitović, paroh prilički i opslužitelj radaljevske parohije.

IL-crkva-radaljevo-radovi2 Novo ruho crkve Sv. Georgija u Radaljevu

U planu nam je obnova  zvonare koja je u mnogo lošem stanju i elektrifikacija zvona.

  • IL-sinisa-nikitovic-crkva-prilike Novo ruho crkve Sv. Georgija u RadaljevuOvom prilikom želeo bih da se zahvalim Opstini Ivanjica koja je prošle godine pomogla novčano obnovu hrama a očekujemo uskoro novu podršku lokalne samouprave jer smo svi svesni da ova svetkovina zaslužuje očuvanje.-dodaje sveštenik Nikitović uz zahvalnost verujućem narodu koji pomaže u obnovi. On, takođe, poziva sve ljude dobre volje, koji su u mogućnosti, da daju doprinos za očuvanje crkve Sv. Georgija u Radaljevu.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *