Urušio se krov stare škole u Močiocima

Đake, nastavnike i meštane Močioca jutros je dočekao tužan prizor urušenog krova stare školske zgrade, izgrađene pedesetih godina prošlog veka. Ovo zdanje bilo je druga kuća brojnih generacija koje su se u njemu školovale i istureno je odeljenje osnovne škole „Mićo Matović“ sa sedištem u Katićima. Dotrajala krovna konstrukcija je pod teretom ovogodišnjeg snega popustila i krov se urušio.

IL-krov-skola-mocioc2 Urušio se krov stare škole u Močiocima

IL-krov-skola-mocioc3 Urušio se krov stare škole u Močiocima

U staroj školskoj zgradi nalazilo se šest učionica, koje su sa zbornicom činile školski deo, a drugi deo zgrade je pripadao poljoprivrednoj zadruzi i veterinarskoj stanici, koje više ne rade. Nastava se u starom objektu ne izvodi od 2010. godine, kada je sagrađena nova školska zgrada.

IL-nova-skola-mocioci Urušio se krov stare škole u Močiocima

Po rečima direktora škole, Milete Karaklajića, krov će biti rekonstruisan a čitava zgrada biće korišćena za potrebe nastavnog centra u prirodi.

  • IL-Mileta-Karaklajic Urušio se krov stare škole u MočiocimaPriroda je učinila svoje, škola je stara i dotrajala, mada smo mi već bili planirali skidanje kompletnog krova. Prema projektima koje imamo i koje smo odavno predali svim nadležnim institucijama a pre svih Ministarstvu prosvete, plan je da se ovo staro zdanje iskoristi za potrebe izvođenja nastave u prirodi. To ćemo raditi u saradnji sa resornim ministarstvom i Univerzitetom u Kragujevcu. Čekamo njihovu dozvolu, a smatram da će ova situacija ubrzati sve procese. Ima ovde dosta posla jer je potrebno statičko utezanje zidova uz dodavanje nosećih konstruktivnih stubova i betonske ploče – kaže za InfoLIGU direktor Karaklajić.

Za planirane potrebe izvođenja nastave u prirodi, ova škola je već dobila kompletnu opremu od nemačke ambasade u Beogradu i ona se nalazi u školskoj zgradi u Katićima. U pitanju je nov neraspakovan nameštaj koga čine ležajevi, ormarići, stolovi i sve drugo što prati opremanje jednog depadansa za 33 učenika.

U novoj školi koja je u funkciji od 2010. godine, nastavu pohađa ukupno pedesetak predškolaca i učenika od prvog do osmog razreda.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *