Šta je sa obećanim đubrivom za malinare?

Da li će i koje količine djubriva iz robnih rezervi biti podeljene malinarima još uvek se ne zna. Dok je Asocijacija malinara samouvereno pozivala poljoprivrednike da izvrše upis gazdinstava kako bi ostvarili pravo na pomoć države, nadležna ministarstva i lokalne institucije ogradile su se od ovih obećanja. Na poslednjem zasedanju lokalnog parlamenta u Ivanjici odbornik, Milorad Dramićanin, zatražio je od opštinskih institucija objašnjenje vezano za ovu akciju i zatražio od nadležnih službi da ispitaju  za šta se ljudima naplaćivalo 400 dinara po prijavi.

Predsednik opštine Ivanjica, Zoran Lazović, objasnio  je da je lokalna samouprava reagovala odmah po prijemu informacije da se sprovodi akcija Asocijacije  za navodnu pomoć države u đubrivu i da je tim povodom bio na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede.

 • IL-panel-diskusija-zoran-lazovic Šta je sa obećanim đubrivom za malinare?Inicijativa je potekla od Asocijacije malinara, samovoljno, potpisali su ugovor sa advokatskom radnjom u Javorskoj ulici i vršili upis uz naplatu. Lokalna samouprava sa tim nije imala ništa. Zbog javnosti moram da objasnim sam postupak raspodele  subvencija, prvo se donosi zaključak Vlade RS, vrši se prenos ingerencija Ministarstvu poljoprivrede koje upućuje nalog Direkciji za robne rezerve. Sve nadležnosti i sve radnje vezane za podelu subvencija, đubriva, sadnog materijala ili bilo čega drugog, preuzima dalje opština Ivanjica. Jasno smo se ogradili od ove akcije Asocijacije jer smo tražili validan dokument na osnovu koga su vršili upis ljudi, niko to nije imao. Ja sam otišao na sastanak u Ministarstvo poljoprivrede vezano za ovu temu i tom prilikom sam dobio informaciju da u robnim rezervama trenutno stoji svega 676 tona veštačkog đubriva. Da li će Vlada RS doneti zaključak da se odobre određena sredstva i preusmere subvencije, ne samo za Ivanjicu već i druge gradove, je nešto na čemu se trenutno radi. Mislim da je svima jasno da se subvenicije, donacije, pomoć od strane Vlade RS, sprovodi isključivo putem opštinskih institucija, nikako mimo njih. Žao mi je što moram ovako reći, ali zaista se neću izvinjavarti građanima za nečiju nečasnu rabotu, svako neka odgovara za svoje postupke i snosi odgovornost za učinjena dela.Ono što mogu da obećam sugrađanima je da ćemo učiniti sve što je u našoj moći i više od toga, posebno za poljoprivredne proizvođače, kako bi pomogli i podspešili njihov rad. I sami znate koliko je Ivanjica dobila subvencija u prethodnom periodu, a tek nam predstoje veliki projekti, ulaganja i donacije.-zaključio je predsednik Ivanjice, Zoran Lazović.

Podsećamo, akcija Asocijacije „Malinari Srbije“ u okviru koje su  poljoprivredna gazdinstva prikupljala dokumente kako bi  podneli  zahtev za pomoć države u đubrivu iz robnih rezervi, izazvala je ogromno interesovanje Ivanjičana. Za ovaj posao, od strane Asocijacije angažovana je advokatska kancelarija Ivana Bogdanovića u Javorskoj ulici.  SvakI nosilac gazdinstva, a bilo ih je na hiljade, plaćao je po 400 dinara, kako je objašnjeno, za administrativne troškove.

Nakon sprovedene akcije Asocijacija ’’Malinari Srbije’’ nije se javno oglašavala kada će, da li će i koje količine đubriva biti dodeljene poljoprivrednicima.

You may also like...

7 Responses

 1. Jelena kaže:

  Vase izvinjenje nikome i ne treba. Treba da nadlezne institucije intervenisu i uhapse doticne zbog prevare radi sticanja finansijske dobiti. Sta se ceka?!?

 2. Dejan kaže:

  Што, бре, дирате те фине људе? Требале им паре, било хитно, људи се снашли! Шта сте и ви сад запели за 400 динара. То бре једна тура пића…

 3. Anka kaže:

  Za par dana stavili 20000 evra u dzep I nikom nista. Isto su radili I sa vojnim invalidima. Nijesamo jasno kada ceneko da odgovara za obmanu jer u drugim opstinama nije niko placao za upis

  • milica kaže:

   Nije tačno d se plaćalo samo u Ivanjici. i kod nas u Požegi su uzimali po 400,00 dinara a od djubriva ni traga ni glasa. Ako je vlast znala da je ova rabota čista pljačka, zašto nije reagovala. Postoji valjda policija i tužilaštvo da hapsi i krivično goni.

 4. Ivanjičanin kaže:

  Pa naravno opet gosp.Radovic sa negovim prevarama ,ko zna koja po redu.

 5. Nino Belov kaže:

  Klasicno zloci….. udruzenje advokata i Dobrovoja Radovica. Samo se dovodi u pitanje kako ce plen podeliti…

 6. Neko kaže:

  Naravno da dugujete izvinjenje, i ne samo izvinjenje nego da pokrenete i postupak protiv onih koji su prevarili narod.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *