U Lučanima razdvojeni sport i kultura

Opštinsko veće je održala svoju 69.sednicu na kojoj je usvojen predlog odluke o osnivanju Kulturnog centra opštine Lučani u Guči, odluku o boravišnoj taksi, zatim program korišćenja sredstava za unapređenje životne sredine za 2018. godinu, program korišććenja sredstava za finansiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji opštine. Veće je takođe, dalo saglasnost na odluku o pristupanju  Turističke organizacije opštine Lučani Turističkoj organizaciji regije Zapadne Srbije.

Prema odluci, Kulturni centar opštine Lučani baviće se delatnostima kulture kao i do sada, dok se oblast sporta izuzima iz ove ustanove, shodno novom zakonu o sportu i od početka ove godine data je u nadležnost Opštinske uprave i Sportskog saveza opštine Lučani. Sportski klubovi se finansiraju iz budžeta tako što sa svojim programima konkurišu za budžetska sredstva.

Opštinsko veće je usvojilo i predlog programa korišćenja sredstava za unapređenje životne sredine. Ova sredstva se ubiraju naplatom ekološke takse koju plaćaju svi poreski obveznici. U budžetu opštine Lučani u 2018. godini po ovom osnovu, planiran je prihod od 13,7 miliona. Ova sredstva biće utrošena za komunalne delatnosti odnosno za odvoz i odlaganje otpada iz opštine Lučani na deponiju „Duboko“,čišćenje javnih i zelenih površina, merenje zagađujućih materija iz kotlarnica.

Veće je usvojilo i nacrt programa korišćenja sredstava za finansiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji opštine Lučani za tekuću godinu . Po zakonu, 30 odsto sredstava od naplaćenih kazni u prekršaju odlazi u budžet opštine, dok 70 odsto u budžet Republike Srbije. U ovoj godini u budžetu opštine Lučani očekuje se oko 3 miliona dinara od ovih prihoda, a prema odluci sredstva će najvećim delom biti utrošena za održavanje saobraćajne infrastrukture.

Na 69.sednici Opštinskog veća usvojen je i predlog odluke o boravišnoj taksi u opštini Lučani koja je sa sadašnjih 65 povećana na 100 dinara kao i data saglasnost na odluku upravnog odbora Turističke organizacije opštine Lučani o njenom pristupanju Turističkoj organizaciji regije Zapadne Srbija što podrazumeva zajeničke nastupe i plasman turističkih sadržaja sa svim opštinama ovog dela zemlje.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *