Naprednjaci zatražili smanjenje broja odbornika

Na prvoj narednoj sednici odbornici skupštine opštine Lučani razmatraće inicijativu odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) za izmenu Statuta opštine Lučani.

Na osnovu jednoglasne političke ocene i odluke lokalnih organa ove stranke, Odbornička grupa SNS u Lučanima dostavila je i zvanično skupštini inicijativu za izmenu Statuta opštine Lučani kojom se predlaže smanjenje odbornika u lučanskom parlamentu za deset, sa 45 na 35, jer, smatraju da će se na taj način izvršiće racionalizacija i smanjenje troškova a povećati efikasnost u radu skupštine.

U dostavljenoj inicijativi, koju je potpisao Slobodan Jolović šef Odborničke grupe SNS u SO Lučani, predlaže se i smanjenje broja članova Opštinskog veća sa jedanaest na devet, kao i skupštinskih radnih tela sa sedam na pet.

Ukoliko odbornici prihvate podnetu inicijativu za izmenu Statuta, preciznije će se propisati i uslovi u pogledu stručne spreme i radnog iskustva i oblasti za koje se postavljaju pomoćnici predsednika opštine, urediti postupak i način na koji se u mesnoj zajednici obrazuje Savet, broj članova i postupak izbora, kao i mogućnost da se za obavljanje određenih poslova iz nadležnosti Opštinske uprave u mesnim zajednicama može organizovati kancelarija.

Kako je zakonska obaveza da se Statut mora usaglasiti sa zakonskim propisima najkasnije u roku od šest meseci od stupanja na snagu zakona, a pošto to nije urađeno u konkretnim slučajevima, odbornici će zatražiti da se izvrši usaglašavanje Statuta sa zakonom u delu koji se odnosi na Pravobranilaštvo opštine Lučani, na rukovođenje i postavljanje načelnika i zamenika načelnika Opštinske uprave, kao i u delu Statuta koji se odnosi na donošenje akta o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji poslova u Opštinskoj upravi jer taj akt umesto načelnika sada po zakonu donosi Opštinsko veće.

Naša inicijativa je usaglašena sa koalicionim partnerima na lokalu Novom Srbijom (NS) i Socijalističkom partijom Srbije (SPS), a očekujemo da će za predložene izmene glasati svi odbornici lučanske skupštine jer se radi o praktičnim a ne političkim pitanjima i zakonskim obavezama.

Izmene odredbi Statuta koje se odnose na smanjenje broja odbornika, članova Veća, skupštinskih radnih tela i birana, imenovana i postavljena lica, primenjivale bi se od prvih narednih lokalnih izbora.

Sednica skupštine na kojoj će se razmatrati inicijativa SNS za izmenu Statuta opštine Lučani planirana je za sredu 28. marta 2018. godine u 10 sati u sali Centra za kulturu i sport opštine Lučani u Guči.-navodi se u saopštenju OO SNS u Lučanima.

You may also like...

1 Response

  1. pero kaže:

    Sto brisete komentare? Samo sam napisao Bravo, pocinje lopovluk!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *