Konkretizovan predlog upravljačkog modela za razvoj Golije

U ivanjičkom hotelu „Park“ danas je održana treća radionica za izradu akcionog plana za razvoj Golije. Radionica je organizovana u okviru projekta „Golija – prelaz od planiranja ka razvoju“ koji finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES zajedno sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije, a u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor.

Prepodnevni deo radionice bio je posvećen razmatranju predloga modela upravljanja razvojem područja Golije sa ključnim predstavnicima pet lokalnih samouprava koje se teritorijalno prostiru na ovoj planini. Tokom popodnevne sesije rad je bio usmeren ka konsolidaciji predloga projekata i akcionog plana za razvoj Golije, kao i razradi prioritetnih projekata po tematskim oblastima.

  • Ovo je bila treća i poslednja radionica za izradu akcionog plana. U njen rad uključili smo predstavnike svih pet lokalnih samouprava koji su dali maksimalan doprinos za iznalaženje predloga o modelu upravljanja socioekonomskim razvojem Golije, gde smo u prethodnom periodu u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvom za zaštitu životne sredine došli do jednog optimalnog predloga koji bi trebao da definiše upravljački model i pravni subjekt koji bi trebao da se bavi socioekonomskim razvojem Golije“, rekao je za InfoLIGU Viktor Veljović, menadžer projekta „Golija – prelaz od planiranja ka razvoju“.

Prema Veljovićevim rečima, ideja je da JP „Srbijašume“ u skladu sa nadležnostima i obavezama bude na čelu upravljanja razvojem ove planine. U okviru ovog javnog preduzeća biće formiran poseban pravni subjekt koji će uključiti resorna ministarstva i pet lokalnih samouprava.

  • Definisani akcioni plan treba sada da definiše prioritete i ključne projekte za naredni petogodišnji period. Neki od tih projekata imaju širu vremensku dimenziju pa će se oni realizovati fazno. Prioritet je putna infrastruktura, razvoj i osnaživanje lokalnog stanovništva, kako bi se ono zadržalo na ovom prostoru, jer je inicijator svih promena. Najkonkretnije, prva faza podrazumeva realizaciju određenih putnih pravaca koji su sada u jako lošem stanju, ali i novih koje treba izgraditi. Na taj način bi se povezala veća naselja na Goliji kao što su recimo Rudno i Devići. Zato je ključno uspostaviti mehanizme podrške, pre svega finansijske“, kaže Veljović.

IL-upravljacki-model-za-razvoj-Golije Konkretizovan predlog upravljačkog modela za razvoj Golije

Da bi se Golija razvijala u planiranom pravcu kao moderna turistička destinacija pre svega je neophodno važno realizovati projekte infrastrukture kao što je vodosnabdevanje, elektrifikacija i odvođenje otpadnih voda.

Akcioni plan koji sadrži predlog upravljačkog modela i projekte infrastrukture, biće publikovan od strane Evropskog PROGRESA i prezentovan na završnoj konferenciji 30. januara u Beogradu. Nakon toga, Ministarstvo za zaštitu životne sredine treba da razmotri pravne modalitete i pravni kontekst za upravljački model, dok poslednju reč o tome daje Vlada Srbije.

U današnjim radionicama učestvovali su predstavnici međuresorne radne grupe za Goliju, predstavnici pet lokalnih samouprava, zainteresovanih institucija, lokalni poljoprivredni proizvođači, turoperateri, ponuđači turističkih usluga i drugi.

Izradu upravljačkog modela radi konzorcijum sastavljen od jedne italijanske firme koja se bavi razvojem zaštićenih područja u ovoj zemlji, Društvo za razvoj ibarske doline (IDA) iz Kraljeva, Agenda 21 iz Italije kao konsultantska kuća i Fakultet za primenjenu ekologiju „Futura“ iz Beograda.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *