U zimskim mesecima povećana koncentracija čađi u vazduhu

Ivanjica spada u područja Srbije u kojima je vazduh izrazito čist. Deo njene teritorije (2.156.5 ha) je pre gotovo sedamnaest godina proglašen za vazdušnu banju, a njene granice sežu nadomak samog centra grada. Kvalitet vazduha međutim, koji Ivanjičani udišu u nekoliko jesenjih i zimskih meseci, ipak nije uvek na zadovoljavajućem nivou, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje u Čačku.

Najčešće su sporni meseci novembar, decembar, januar i februar, odnosno tokom grejne sezone kada je pojedinih dana koncentracija čađi u vazduhu iznad zakonom dozvoljenih vrednosti.

Kvalitet vazduha u Ivanjici se redovno prati tokom kalendarske godine na dva merna mesta – Dom zdravlja i Tehnička škola. Od zagađujućih materija prate se  koncentracije sumpor dioksida (SO2) i čađi. Na osnovu rezultata ispitivanja u prošloj, 2017. godini, izmerene dnevne  koncentracije čađi su po 12 dana prelazile granične vrednosti na oba merna mesta, dok su dnevne koncentracije sumpor dioksida tokom čitave godine bile ispod zakonom propisanih maksimuma.

Najzagađeniji vazduh u prošloj godini kada je u pitanju čađ, bio je u januaru 6 odnosno 7 dana, zatim februar 2 i 4  dana, novembar 1 i 3 dana i decembar 2 dana na pomenuta dva merna mesta. Tih dana su dnevne koncentracije čađi prelazile granične vrednosti, što je uobičajeno za zimski period već godinama unazad. Uticaj atmosferskih prilika kao što su padavine, oblačnost, brzina i pravac vetrova, temperatura, način grejanja stambenih objekata, industrija i saobraćaj, imaju veliki uticaj na stanje kvaliteta vazduha na pojedinim lokacijama i naseljima.

Gotovo sva čađ ili njen najveći deo u vazduhu potiče od sagorevanja drveta i drugih čvrstih goriva u individualnim ložištima domaćinstava i privrednih subjekata tokom trajanja grejne sezone. Ivanjica nema sistem daljinskog grejanja, a sama konfiguracija terena u kome se grad nalazi, zimi se često ne provetrava dovoljno zbog izostanka adekvatnog strujanja vazduha. Zbog velikog broja individualnih ložišta i nedostatka vetrova, grad s vremena na vreme prekrije beličasti dim u obliku magle, u kome se nalaze i nedozvoljene koncentracije čađi.

Suspendovane lebdeće čestice PM10, mere se u ulici Venijamina Marinkovića u naselju Špik. Od 56 merenja izvršenih tokom prošle godine, 24 dana su bile preko graničnih vrednosti, saznajemo u Zavodu za javno zdravlje u Čačku.

Dnevne izmerene koncentracije zagađujućih materija sedmično se ažuriraju za proteklu nedelju, dok se mesečni izveštaji redovno objavljuju.

Svi mesečni i godišnji izveštaji dostavljaju se Opštinskoj upravi opštine Ivanjica, kao i Inspekciji za zaštitu životne serdine u ovom gradu.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *