”Sitno brojim” – Most između Dunava i Ubangija (VIDEO)

Vladimir Vještić, Vlaad je roker koji duže od dve decenije svira tu muziku po klubovima širom Srbije, ali je i novinar koji je nedavno u Centralnoafričkoj Republici snimio dokumentarni film o Srpskoj vojnoj bolnici u toj nemirima zahvaćenoj zemlji. Tada je, u časovima odmora, imao priliku da sa muzičarima naroda Sare, iz plemena Ngambaye i Mbaye, svira na reci Ubangi, koja deli Centralnoafričku Republiku i NDR Kongo.

Pred osobljem Ujedinjenih nacija svirali su internacionalne hitove, ali i muziku sa ex yu prostora i tradicionalnu afričku muziku. Tada je pao dogovor sa afričkim kolegama da Vlaad napiše pesmu koja oslikava srpsku nacionalnu tradiciju, što je potpuno drugačije od muzike koju je dotad svirao. Da je otpeva pored Dunava i pošalje im spot na kome će Sare videti lepote te evropske reke koja, za razliku od Ubangija, danas svedoči o miru koji vlada na ovim prostorima.

  • IL-vlaad-vladimir-vjestic ''Sitno brojim'' - Most između Dunava i Ubangija (VIDEO)Komponovanju pesme posvetio sam se krajem leta, tokom boravka u Grčkoj s Harisom, prijateljem iz Sarajeva, s kojim sam pred ratove,  pre tri decenije služio vojni rok u bivšoj JNA. Na toj energiji ljubavi među prijateljima, iz regiona, ali i s drugog kontinenta,  nastala je pesma Sitno brojim, za koju kažu da je topla i šarmerska. Život traži strast, baš kao i muzika, i delim takva razmišljanja s prijateljima. Volim da volim, i ta ljubav prema dragim ljudima bila je inicijalna kapsla da povežem Afriku i Srbiju, Sarajevo i Bangi, glavni grad Centralnoafričke Republike i napravim most između Dunava i Ubangija. Moja životna misija je premošćavanje, a nasuprot nekim mišljenima, sve je spojivo – kaže Vlaad.

Pesma, za koju kažu da na velika vrata ulazi u skadarlijske kafane , simbolično povezuje dve reke ali i tradiciju dva potpuno kulturoloski različita regiona. Vlaad je, pak, kažu, univerzalni spoj jakog i setnog, strasnog i poetkskog, senzibilteta koji deluje blisko svima sa ovih prostora.

You may also like...

4 Responses

  1. ivanjicanin kaže:

    Jednom car , do veka CAR.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *