Obezbeđena sredstva za rekonstrukciju crnjevačkog mosta

Most na reci Moravici koji spaja naselje Crnjevo sa centrom Ivanjice, biće uskoro rekonstruisan. Nakon 33 godine od njegove izgradnje, opština Ivanjica će u saradnji  sa Vladom Srbije konačno rešiti problem oštećenja koja su nastala u prethodnom periodu. Novac za sanaciju i rekonstrukciju mosta koji spaja ulicu Kirila Savića sa ulicom Venijamina Marinkovića u iznosu od 30.183.768 dinara, obezbedila je Kancelarija za javna ulaganja.

IL-most-crnjevo-front Obezbeđena sredstva za rekonstrukciju crnjevačkog mosta

Ovaj izuzetno važan komunikacijski objekat godinama unazad je čak i vidno oštećen. Stručna komisija sastavljena od građevinskih inženjera je tokom aprila meseca prošle godine konstatovala činjenično stanje štete na licu mesta i o tome sačinila zapisnik.

U njemu se navodi  da je na ovom mostu već evidentirano sleganje levih obalnih stubova, da zbog sleganja temelja dolazi do oštećenja i drugih elemenata konstrukcije mosta, a evidentno je i oštećenje kolovozne ploče koja je popravljana u više navrata prethodnih godina. Glavni nosači na mostu, prema tvrdnji stručne komisije nemaju ispravno rešen problem odvođenja atmosferskih voda, da betonska konstrukcija nije pravilno zaštićena, te da su nosači instalacija koje prolaze ispod mosta u veoma lošem stanju.

IL-most-crnjevo-odozdo Obezbeđena sredstva za rekonstrukciju crnjevačkog mosta

Odeljenje za Lokalni ekonomski razvoj investicije i građevinske poslove opštine Ivanjica je godinu dana aktivno radilo na pripremi projektno tehničke dokumentacije. Nakon toga konkurisano je kod Knacelarije za javna ulaganja koja je odobrila potreban novac za sanaciju ovog, za Ivanjicu,, veoma važnog mosta.

Idejno rešenje rekonstrukcije i sanacije mosta izradio je Ogranak instituta za građevinarstvo „IG” doo Banja Luka – Beograd. U njemu je navedeno da je zbog korozije armature, sleganja oslonca levog obalnog stuba, oštećenja zaštitnog sloja, kalcifikacije betona, oštećenja trotoara, ivičnjaka, zaštitne ograde, kolovoznog zastora i neregulisanog korita reke ispod samog mosta, neophodno uraditi rekonstrukciju i sanaciju.

IL-most-crnjevo-bok Obezbeđena sredstva za rekonstrukciju crnjevačkog mosta

Ona podrazumeva promenu gornjeg stroja (ograda, asfalt, pešačke staze i ivičnjaci) i zamenu novim elementima uz zadržavanje postojećih dimenzija poprečnog profila. Odvodnjavanje mosta biće rešeno uvođenjem slivnika, a na strani inženjerske sigurnosti izvršiće se oblaganje stubova betonom debljine 25 centimetara koji se nalaze u vodi.

Projekat mosta preko reke Moravice koji spaja naselje Crnjevo sa centrom Ivanjice urađen je 1979. ali je on zbog nedostatka novčanih sredstava sagrađen 1984. godine. Ukupna dužina mosta je 50 metara, a njegova širina sa pešačkim stazama odnosno trotoarima iznosi 9 metara.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *