Tribinom „Inkluzija kao izazov“ obeležen Medjunarodni dan osoba sa invaliditetom

Povodom 3. decembra, Medjunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Društvo za dečiju i cerebralnu paralizu iz Ivanjice organizovalo je tribinu pod nazivom „Inkluzija kao izazov“, na kojoj su o svakodnevnim problemima u obrazovanju osoba sa posebnim potrebama govorili eminentni stručnjaci iz oblasti specijalne edukacije i rehabilitacije, profesorke Svetlana Slavnić i Jasmina Kovačević sa fakulteta FASPER iz Beograda.

Opšti zaključak skupa bio je da je deci sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama potrebno obezbediti sveobuhvatnu podršku kako bi učestvovala u obrazovnom sistemu ravnopravno sa drugom decom. Iako je došlo do značajnijeg poboljšanja na nivou pravnog okvira koji se odnosi na inkluziju u obrazovanju, deca sa smetnjama u razvoju i dalje se suočavaju sa predrasudama, teškom diskriminacijom i često su isključena iz svakodnevnog života.

  • IL-tribina-inkluzija-svetlana-slanic Tribinom „Inkluzija kao izazov“ obeležen Medjunarodni dan osoba sa invaliditetomDaleko smo od dobrog. Još uvek su jake predrasude u društvu, još uvek je to jedan milosrdni odnos koji ne vodi baš dobrom progresu. Moramo svi menjati svest o tome. To će ići sporo, jer Balkan uopšte ima jedan izmenjen odnos prema nemoćnima. No bez obzira na sve, stvari se ipak menjaju. Osobe sa posebnim potrebama su sada mnogo vidljivije u društvu u odnosu na recimo period od pre petnaest godina kada za njih gotovo nismo ni znali, a one su bile tu u manje više istom broju kao i danas“, rekla je za InfoLIGU Svetlana Slavnić, redovni profesor Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu.

IL-tribina-inkluzija2 Tribinom „Inkluzija kao izazov“ obeležen Medjunarodni dan osoba sa invaliditetom

Kada je u pitanju inkluzivno obrazovanje ovakvih osoba, Slavnićeva kaže da se i tu stvari trebaju dodatno menjati jer ima dosta manjkavosti.

  • Zalažemo se za inkluzivno obrazovanje ali po uslovima koji odgovaraju pojedincima. Sad nismo zadovoljili pojedinačno problem ni tipične populacije ni populacije sa smetnjama. Ta deca bi išla i dalje u iste škole sa tipičnim vršnjacima, ali svako na svoj recimo čas srpskog ili matematike. Međutim za vreme užine, na školskoj priredbi ili na ekskurziji, svi moraju biti zajedno.

IL-tribina-inkluzija3 Tribinom „Inkluzija kao izazov“ obeležen Medjunarodni dan osoba sa invaliditetom

Cilj tribine bio je upravo podizanje svesti o pravima osoba sa invaliditetom na školovanje, kao i prava iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite.

  • IL-tribina-inkluzija-svetlana-glavinic Tribinom „Inkluzija kao izazov“ obeležen Medjunarodni dan osoba sa invaliditetomOna se najkonkretnije odnosila na segment obrazovanja ovakvih osoba. To je obrazovna inkluzija koja je jako bitna i aktuelna jer se mi kao organizacija osoba sa invaliditetom u ovom trenutku time i najviše bavimo“, kaže Svetlana Glavinić, predsednik Društva za dečiju i cerebralnu paralizu opštine Ivanjica.

Tribini je prisustvovao predsednik opštine Ivanjica Zoran Lazović, koji je poručio da u lokalnoj samoupravi osobe sa posebnim potrebama imaju svu moguću pažnju i podršku.

U debati su učestvovali učitelji, nastavnici i profesori ivanjičkih osnovnih i srednjih škola i predškolskih ustanova, lični pratioci dece u obrazovnom sistemu, roditelji ali i jedan broj osoba sa posebnim potrebama.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *