Gradska groblja uređena, a o seoskim niko ne brine

Izgradnjom desne obaloutvrde reke Moravice koja teče neposredno uz ivanjičkog groblje, a koja je u toku, steći će se uslovi za proširenje najveće i najstarije gradske lokacije za sahranjivanje, kažu nadležni. Kameni gabion uz samo korito reke, na pojedinim mestima visine i do 6,5 metara sprečiće dalje potkopavanje i urušavanje obale i eroziju, ali i omogućiti proširenje groblja za nekoliko narednih godina. Na delu gde se trenutno radi zaštita obale, nekada je bila gradska deponija, ali je odavno sprovedena njena rekultivacija. Planom za naredni period predviđeno je i proširenje prema Domu učenika, što će dodatno omogućiti povećanje broja grobnih mesta. Kada se oba dela iskoriste, moraće da se traži nova lokacija.

IL-groblje-ivanjica-obaloutvrda Gradska groblja uređena, a o seoskim niko ne brine

Kada je u pitanju Mazgit i Palibrčko groblje, kojim takođe upravlja JKP „Ivanjica“ iz Ivanjice, situacija je bar za sada relaksiranija. U okruženju postoje parcele koje mogu da se otkupe za potrebe proširenja i na tome se intenzivno radi, ali se prilično mora i ulagati bog kaskadnog terena, pre svega na Mazgitu.

  • U saradnji sa opštinom radimo na iznalaženju načina za proširenje lokacija za sahranjivanje na Mazgitu i Palibrčkom groblju, jer za to postoji mogućnost, otkupom zemljišta od privatnih lica. Ivanjičko groblje kada se popuni, moraće da se nađe neka druga lokacija. I na tome radimo intenzivno“, kaže za InfoLIGU Vladimir Bojanović, vršilac dužnosti direktora ivanjičkog komunalnog preduzeća.

Centralno ivanjičko groblje je poslednjih godina vrlo uređeno, a izgrađene su i pešačke staze zbog lakšeg prilaza. Pored toga, sva grobna mesta su mapirana i vodi se precizna evidencija u elektronskom obliku, pa je vrlo lako locirati svaki grob na terenu za sva tri groblja, kažu u komunalnom preduzeću. Godišnja naknada za korišćenje grobnog mesta košta 759 dinara, odnosno 6.762 dinara za deset godina, što je i obavezan vremenski zakup.

IL-groblje-ivanjica Gradska groblja uređena, a o seoskim niko ne brine

Za razliku od navedena tri grobalja kojima upravlja ovo javno preduzeće, situacija u selima je drastično drugačija. Stara groblja su odavno popunjena i o njima niko ne vodi računa pa zarastaju u korov, dok se nova formiraju na privatnim parcelama gde kome padne na pamet, bez ikakvog plana.

Seoskim grobljima načelno upravljaju mesne zajednice, ali za brigu o njima, njihovo uređenje i proširenje nemaju novca. Sa druge strane, da bi komunalno preduzeće iz Ivanjice preuzelo brigu o njima, potreban je zahtev, ali i povećanje broja radnika što je u ovom trenutku nerealno očekivati. I kada bi se to dogodilo, ostaje nedoumica iz kog izvora bi se sve to plaćalo.

Dok se u međuvremenu traže prihvatljiva rešenja, stara groblja nestaju u korovu a meštani nova formiraju pored seoskih puteva. Nije ni čudo, jer ih niko ne sprečava u tome.

You may also like...

1 Response

  1. brine kaže:

    brine crkva kad su na njenom imanju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *