Čitava Srbija na Goliji u omladinskom kampu

Na Dajićkom brdu planine Golija  svečano je otvoren omladinski kamp koji je okupio stotinu mališana iz nekoliko gradova Srbije. Ovaj projekat pokrenula je lokalna Kancelarija za mlade a finansiralo ga je  Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije uz veliku podršku opštine Ivanjica. Savremeno kamp naselje izgradjeno je  na Dajičkom brdu na planini Goliji.

  • U ime opštine Ivanjica želim vam ugodan boravak u ovom savremenom kamp naselju i nadam se da ćete imati vremena da upoznate bar deo naše prelepe planine. Pohvalio bih lokalnu Kancelariju za mlade koja je aplicirala ovaj projekat, Ministarstvo omladine i sporta kao i lokalnu samoupravu jer su prepoznali značaj omladinskog kampa, prevashodno kada je reč o mladima i njihovim aktivnostima ali i samom razvoju turizma na Goliji.-rekao je predsednik SO Ivanjica, Aleksandar Tripković.

IL-kamp-golija-otvaranje Čitava Srbija na Goliji u omladinskom kampu

Kamp na planini Golija obuhvata prostor od 19.4 ara na kom se nalazi novoizgrađeni objekat površine 67 metara kvadratnih koji sadrži toalete, kupatila, kuhinju i nekoliko višenamenskih prostorija. Dvorište kampa uređeno je kroz postavljanje poligona za vezbanje, Amfiteatra za predavanja u prirodi i sprava u vidu ljuljaški, klackalica, klupa itd. U okviru dvorišta nalazi se i kamping prostor.

IL-kamp-golija2 Čitava Srbija na Goliji u omladinskom kampu

  • Objekat je izgrađen u skladu sa pravilima Parka prirode Golija i Kamping asocijacije Evrope. Radili smo ga vođeni jasnim ciljem pružanja prilike mladima da vreme provedu u zdravoj sredini, odvojeni od smoga, dima i računara. Sa druge strane želeli smo da imamo uređen prostor gde možemo organizovati  događaje poput ovog danas koji okupljaju veliki broj kampera iz svih krajeva Srbije kao i naše prijatelje iz okolnih zemalja. Već sedam godina organizujemo kampove gde deca imaju stručna predavanja na različite teme vezano za snalaženje i preživljavanje u prirodi ali i za samu Goliju-Park prirode i rezervat biosvere. Prethodnih godina bili smo locirani u Ivanjici pa na Kušićima a sada imamo svoj objekat I okolni prostor. ZahvalniMinistarstvu omladine i sporta i lokalnoj samoupravi Ivanjica. Hvala i našim novim komšijama na Goliji i volonterima koji su mnogo truda, rada uložili u izgradnju ovog kampa.-rekao je koordinator Kancelarije za mlade opštine Ivanjica, Ivan Stamenić.

Cilj ‘’Eko kampa’’ jeste promocija volonterizma i aktivizma mladih, izlaska u prirodu, zdravih stilova života, važnosti zaštite životne sredine, zdrave okoline, zdravlja i afirmisanje planine Golija kao velikog turističkog potencijala.

IL-kamp-golija3 Čitava Srbija na Goliji u omladinskom kampu

Niz aktivnosti obuhvatiće teme zaštite životne sredine, parka prirode, zdravlja, rekreacije, kao i ishrane mladih. Deo kampa će biti posvećen upoznavanju i proveri izviđačkih veština, veštarstva i znanja aktivnosti vezanih za program izviđača, kao i opšteg znanja o ekologiji. Na kampu će učešće uzeti i “Služba za delovanje u vanrednim situacijama” opštine Ivanjica kroz organizaciju aktivnosti vezanih za bezbednost i preživljavanje u prirodi. Pored navedenih aktivnosti, učesnici će moći da uživaju u sportu, društveno korisnim aktivnostima i kulturno zabavnom programu, kao i proveri njihove orjentacije u prostoru kroz takozvani “Orjentiring”. Na kampu će prisustvovati: volonteri lokalnih Kancelarija za mlade iz regiona i širom Srbije, planinke i izviđači, kao i saradnici Kancelarije za mlade opština Ivanjica. Ovo je prilika za sve učesnike da steknu nova poznanstva i znanja.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *