Ne palite vatru – skupo će vas koštati!

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Odeljenje za vanredne situacije u Čačku upozoravaju da vremenski uslovi, kao što su ekstremno visoke temperature, suvo vreme, pojava vetra, pogoduju nastanku i širenju požara, zbog čega je potreban veći oprez i preduzimanje svih neophodnih mera zaštite. Posebno se apeluje na  građane, da za vreme izvođenja  poljoprivrednih i drugih radova kojima mogu izazvati požar, budu oprezni i preduzimu sve mere zaštite od nastanka požara.

Napominjemo da je Zakonom o zaštiti od požara, zabranjeno loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od šume, kao i spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka.

Takođe, Zakonom je, u ovim slučajevima, predviđena i nadoknada troškova intervecija vatrogasno-spasilačkih jedinica i podnošenje zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv lica koja vrše spaljivanje.

Naglašavamo da građani u slučaju izbijanja požara treba odmah da reaguju i pozovu vatrogasno-spasilačku jedinicu na telefon 193.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *