Prepokrivanje stare škole u Osonici

Na staroj zgradi izdvojenog odeljenja Osnovne škole „Kirilo Savić“ u Osonici, juče je počela rekonstrukcija krova. Biće zamenjen krovni pokrivač, pa će umesto dotrajalog i popucalog crepa, škola koja se više ne koristi za nastavu biti pokrivena rebrastim bojenim limom. Već neko vreme ovaj objekat prokišnjava, pa je zub vremena počeo uzimati svoj danak.

Škola je građena daleke 1937. godine radnom akcijom meštana ovog sela, dok je rekonstukcija krova poslednji put vršena osamdesetih godina prošlog veka. U svom sastavu ima dve učionice i jedan učiteljski stan koji se više ne koristi.

IL-osonica-skola-pokrivanje2 Prepokrivanje stare škole u Osonici

Rukovodstvo matične škole u Crnjevu u saradnji sa Mesnom zajednicom Osonica i njenim meštanima doneli su odluku da ovaj školski objekat prepokriju i spreče dalje propadanje. Preko rogova koji su još uvek u dobrom stanju, biće postavljena nova letva i oko 340 kvadrata lima.

  • IL-osonica-tomislav-milutinovic Prepokrivanje stare škole u OsoniciŽelja nam je da objekat prepokrijemo i kasnije adaptiramo, jer se u njemu mogu obavljati razne školske nastavne i vannastavne aktivnosti. Od veće učionice i stana koji se ne koristi planirano je da se napravi fiskulturna sala sa svlačionicama, a u nju će biti ubačen sto za stoni tenis i ostali rekviziti za bavljenje fizičkim aktivnostima.Razgovarao sam sa ovdašnjim meštanima i veliki broj njih se odazvao da besplatno pomogne u rekonstrukciji krova. Pored njih zahvalnost svakako dugujemo direktorki škole i predsedniku Lazoviću koji su našu inicijativu zdušno podržali – kaže za Info LIGU predsednik Mesne zajednice Osonica Tomislav Milutinović.

Krovna građa i njeno rezanje u letvu, dobijena je zahvaljujući donacijama Radovana Bošnjakovića, Vidana Jovićevića i Miladina Milutinovića iz ovog sela. Plan je da se naredne godine postave novi oluci, obnovi fasada i zameni stolarija.

  • IL-nevenka-milosevic-osonica Prepokrivanje stare škole u OsoniciPokrenuli smo lepu akciju u saradnji sa mesnom zajednicom, kako bi smo staru školsku zgradu spasili od propadanja. Osonica je selo gde mladi ostaju, do četvrtog razreda ovde imamo preko 50 učenika, i zato su nam ova škola i ovo selo veoma važni. Investicija nije velika, ali za nas kao školu jeste. U pitanju je iznos od blizu pola miliona dinara. Ima ovde i drugih nerešenih problema kao što je neispravnost vode za piće u novoj školi, u podrumske prostorije se uliva atmosferska voda kada padaju jače kiše, a i sama septička jama s vremena na vreme preliva i uliva se u podrumske prostorije jer je viša od njih. To su propusti napravljeni prilikom izgradnje nove škole pre pet godina, i sada ih mi moramo rešiti. Potrudićemo se da greške ispravi izvođač radova – kaže za Info LIGu Nevenka Milošević, vd direktora OŠ ”Kirilo Savić” u Ivanjici.

IL-osonica-skola-igraliste Prepokrivanje stare škole u Osonici

Jedan od prioriteta prema njenim rečima je i rekonstrukcija školskog igrališta koje je sada u prilično devastiranom stanju. U planu je nabavka koševa i drugih sprava za izvođenje nastave fizičkog na otvorenom. Pre nešto više od mesec dana delimično je zamenjena i stara dotrajala ograda na školskom dvorištu do ulice.

You may also like...

1 Response

  1. ivanjicanin kaže:

    Direktorica sliku skinula sa facebooka , kao da se ne radi o necem ozbiljnom

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *