Drugu godinu za redom Javor Matis dobija nagradu za fer plej

U sezoni koja je za nama ponovo je ocenjivano fer plej ponašanje svih aktera u superligaškim mečevima, a šampion u toj kategoriji i ove godine je ekipa Javor Matisa iz Ivanjice koja je imala najbolju prosečnu ocenu.

Nagradu za fer plej na osnovu ”Fer plej liste FSS” i ’’Dan fer pleja’’ ustanovio je Fudbalski savez Srbije koji je s tim u vezi formirao Komisiju za fer plej i doneo Pravilnik o ocenjivanju poštovanja pravila fer pleja u takmičenjima pod njegovom nadležnošću. Cilj ove odluke bilo je unapređenje i afirmacija fer pleja kao jednog od osnovnih principa u sportu, a sve u skladu sa dokumentima koje su tim povodom usvojile FIFA i UEFA.

Primenjivanjem principa fer pleja u normativnim aktima, FSS ima za cilj da se na efikasan način osnaži etičko i moralno ponašanje u fudbalu, da se kroz poštovanje Pravila igre, Etičkog kodeksa i standarda ponašanja članova FSS, propozicija takmičenja, protivnika, rukovodstava klubova, sudija, navijačkih grupa i predstavnika medija, u domaćim takmičenjima stvara sportska atmosfera, zasnovana na uzajamnom poverenju i poštovanju.

IL-javor-matis-fer-plej-ekipa2 Drugu godinu za redom Javor Matis dobija nagradu za fer plej

Ocenjivanje ponašanja učesnika utakmice se vrši od strane delegata. Delegat popunjava obrazac za ocenjivanje fer pleja, a po potrebi može se konsultovati sa sudijom utakmice i posmatračem suđenja. Popunjen obrazac sa podacima i ocenama delegat dostavlja, zajedno sa službenim izveštajem sa utakmice, organu koji vodi takmičenje – Zajednici fudbalskih klubova Super lige Srbije. Ocenjivanje fer pleja vrši se na osnovu pet kriterijuma i to: žuti i crveni kartoni, poštovanje protivnika, poštovanje sudijske ekipe, ponašanje zvaničnika ekipa i ponašanje gledalaca. Pravilnik o fer pleju FSS možete pročitati OVDE.

Tokom sezone 2016/17 Super lige Srbije najbolje ocenjena ekipa je Javor Matis iz Ivanjice sa prosečnom ocenom 8.40, ispred Čukaričkog sa ocenom 8.34 i Metalca sa ocenom 8.28. Na začelju se ove godine nalaze ekipe Partizana i Crvene zvezde sa najnižom prosečnom ocenom 7.64. Trofej za najbolju ekipu u ovoj kategoriji dodeljuje se po završetku sezone.

Konačna ”Fer plej lista FSS” za sezonu 2016/17:

IL-tabela-ferpleja-2017 Drugu godinu za redom Javor Matis dobija nagradu za fer plej

izvor: superliga.rs

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *