”Simfonija za rušenje” mosta čeka izvođača radova

Gromadni betonski pešačko-servisni most ispred rekonstruisanog stogodišnjeg vodopada na reci Moravici u Ivanjici, uskoro će biti uklonjen. Ovu potvrdu dobili smo iz EPS-a, u odgovoru na pitanje kada će se početi sa građevinskim radovima na uklanjanju mosta, uklapanjem betonske površine brane u prirodni ambijent i izgradnjom mašinske zgrade za potrebe nove minihidroelekrane na postojećem jazu.

U odgovoru se navodi da je postupak evaluacije ponuda za izbor izvođača građevinskih radova za projekat rekonstrukcije malih hidroelektrana – grupa „Zapad“, koji se finansira iz EBRD kredita, među kojima je i mala hidroelektrana “Moravica” u Ivanjici, u toku. Nakon izbora izvođača i potpisivanja ugovora biće određeni rokovi i dinamika izvođenja radova.

IL-boom-naper-vodopod-most ''Simfonija za rušenje'' mosta čeka izvođača radova

  • Projekat rekonstrukcije postojećih objekata i izgradnje nove mašinske zgrade potpuno se sprovodi u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo – stoji u odgovoru koji je potpisao Sektor za odnose s javnošću JP EPS.

Podsetimo, Zavod za zaštitu spomenika kulture, naložio je JP „Elektroprivreda Srbije“, da sa rekonstruisanog vodopada na reci Moravici u Ivanjici ukloni betonski most ispred same brane. U okviru mera tehničke zaštite za izradu Urbanističkog projekta rekonstrukcije, sanacije i dogradnje minihidroelektrane „Moravica“, takođe se traži uklanjanje masivnih betonskih stubova koji nose servisnu stazu odnosno most, uklanjanje beotnskih blokova iz slapišta i uređenje betonskih elemenata izborom završne obrade, bojom ili prirodnim materijalima (kamen, drvo…), kako bi se uklopili u ambijent prostorne kulturno – istorijske celine.

Rekonstrukcija gradskog simbola i zaštitnog znaka Ivanjice, počela je 2010. godine od strane EPS-a. Nova betonska građevina, iznikla iz reke, bila je jedva nalik staroj brani, čime je najlepši deo grada uništen. Od stare su ostale samo fotografije i sećanja.

IL-naper-vodopad ''Simfonija za rušenje'' mosta čeka izvođača radova

U rekonstrukciju je uloženo više od 100 miliona dinara, a osnovni motiv investitora, kako se kasnije ispostavilo bio je izgradnja minihidroelektrane „Moravica” koja bi na godišnjem nivou proizvodila više od 2 gigavata električne struje.

Udruženje za zaštitu prirodnih vrednosti i graditeljskog nasleđa “Ivanjica 2012”, koje okuplja veliki broj inženjera, arhitekata i građana, ubrzo skreće pažnju nadležnima na kardinalne greške koje su učinjene prilikom rekonstrukcije i sanacije brane.

U peticiji koja je usledila, prikupljeno je nekoliko hiljada potpisa građana koji traže da se vrati prvobitni izgled gradskog simbola.

Pritisak struke i javnog mnjenja, izgleda je urodio plodom.

You may also like...

1 Response

  1. Predrag kaže:

    Konačno….

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *