Povratak zime zabrinuo poljoprivrednike

Meteorolozi za dane pred nama najavljuju povratak zime sa ozbiljnijim padavinama. Biće kiše, snega i slabih mrazeva pred kraj nedelje. Iako proleće kalendarski već mesec dana traje, prognostičari kažu da će temperature u narednih nekoliko dana biti i za desetak stepeni niže od proseka za ovo doba godine.

Ivanjičani imaju razloga za brigu, jer većina njih živi na nadmorskim visinama preko 500 metara, gde se očekuju i beli pokrivač i mrazevi koji mogu ugroziti voćarske kulture.

Jučerašnja jutarnja temperatura od oko minus 1 stepen praćena slanom, po svoj prilici „obrala“ je procvetale jabuke, šljive, trešnje, jagode i orahe u nizijama blizu reka. Novi minus se očekuje u petak i subotu, pa poljoprivrednici s pravom tvrde da je ova godina počela loše.

IL-maline-mraz-sneg-grad Povratak zime zabrinuo poljoprivrednike

Niske temperature ne bi trebalo da bitno ugroze malinogorja, ali će svakako usporiti proces vegetacije, dok bi najavljeni mokri sneg mogao oštetiti lastare koji u pojedinim malinjacima dostižu 10 centimetara dužine.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da se tokom noći i danas pre podne u Srbiji očekuju obilne padavine, u većini krajeva oko 20, dok se lokalno očekuje i više od 30 milimetara kiše po kvadratnom metru za 12 sati.

U brdsko-planinskim predelima danas i sutra formiraće se manji snežni pokrivač, a na planinama iznad 800 metara visine, od 10 do 30 centimetara snega. Vlažan sneg padaće ponegde i u nižim predelima.

Oblačno, mestimično sa kišom i snegom u nižim predelima biće i u petak. Prestanak padavina i razvedravanje očekuju se popodne i tokom noći, pa će biti uslova za mraz u subotu, kada bi se temperatura mogla spustiti i na minus 5 stepeni.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *