Martovska akcija dobrovoljnog davanja krvi

Crveni krst Srbije i Institut za transfuziju krvi  realizuju redovnu zimsku akciju dobrovoljnog davanja krvi. Akcija u Ivanjici je pod  sloganom “Pokloni život” , sa ciljem da krv čeka pacijenta a ne pacijent krv. Svi  meštani opštine Ivanjica krv mogu dati 21.03.2017. godine od 9 do 16 časova u Tehničkoj  školi, dok će 22. 03. 2017. godine, u istom vremenskom terminu, u akciju  biti uključeni i učenici.

Zimski meseci su kritični meseci za rezerve krvi zbog smanjenog broja davaoca. Usled toga veliki broj pacijenata je prinuđen da čeka na operacije i druge intervencije za koje je neophodna krv. Optimalne rezerve krvi su 4% na broj stanovnika, da bi krv u svakom momentu čekala pacijenta. U toku prošle godine prikupljeno  je ukupno  242.912  jedinica krvi, (79,93 %)  odnosno procenat davanja krvi je  3,38 %  a to je manje od potrebnog.

Crveni krst Ivanjica poziva sve humane sugrađane i ljude dobre volje  da daju krv.

Ako to redovno budu činili omogući će da sistem zdravstvene zaštite ima uslove za pravovremenu terapiju krvlju i krvnim produktima onima koji se leče i neophodna im  je transfuzija krvi medicinski indikovana.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *