Kako Ivanjičanke boje i ukrašavaju uskršnja jaja (VIDEO)

IL-uskrs-crkva Kako Ivanjičanke boje i ukrašavaju uskršnja jaja (VIDEO)

Simbol najradosnijeg hrišćanskog praznika, Uskrsa, jesu farbana jaja. Veruje se da ovaj običaj potiče od Marije Magdalene koja je pred rimskog cara Tiberija donela crveno jaje kad se pročulo da je Isus vaskrsao, dok druga legenda kaže da su se stanovnici Jerusalima rugali hrišćanima što veruju u vaskrsenje i govorili kako je to nemoguće kao što je nemoguće da kokoške snesu crvena jaja. Sledeće godine, tačno na dan Vaskrsa sve kokoške Jerusalima su snele crvena jaja i odatle običaj farbanja.

IL-uskrsnja-jaja Kako Ivanjičanke boje i ukrašavaju uskršnja jaja (VIDEO)

U Ivanjici se uoči Vaskrsa ofarba preko 100 hiljada jaja, a domaćice svake godine unose nove tehnike farbanja. Međutim, pored dekupaž, mramornih, ombre i drugih modernih tehnika mnoge domaćice poštuju tradicionalne načine farbanja.

Posetili smo porodični dom Vere Bugarčić nadomak Prilika i ona nam je pokazala stari način kojim već decenijama dekoriše uskršnja jaja, kojih pripremi čak 100.

U vaskršnjoj tradiciji zemalja pravoslavnih hrišćana duboko je ukorenjeno i šaranje jaja uz pomoć voska. Uz nekoliko smernica Spomenke Popović, koja već godinama ovim načinom ukrašavanja uskršnja jaja, ove godine možete pokušati i sami.

Svakako farbanje jaja je omiljena aktivnost čitave porodici, a i prilika da deca tokom uskršnjih praznika pokažu svoju kreativnost.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *