Niža cena vrtića za mališane u Lučanima

Na današnjoj sednici Opštinskog veća opštine Lučani doneto je rešenje o jedinstvenoj ekonomskoj ceni finansiranja programa vaspitanja u predškolskoj ustanovi “Naša radost” Lučani, koja je niža nego prethodnih godina. Naime, utvrđena cena vrtića za jaslene i vaspitne grupe iznosi 20.539 dinara, na mesečnom nivou po detetu s tim što roditelj plaća 20%, odnosno, 4.110 dinara a ostalo finansira budžet opštine Lučani. Za dete predškolskog uzrasta ukupna utvrđena cena iznosiće 14.380 dinara dok će roditelj plaćati 2.880 dinara. Za dane odsustva deteta, roditelj će plaćati pola od iznosa. Na današnjoj sednici usvojene su i izmene pravilnika o organizaciji radnih mesta u predškolskoj ustanovi.

Predsednica opštine Vesna Stambolić istakla je da će zbog usklađivanja sa zakonom, ove izmene kao i brojne koje ubrzo slede, značajno unaprediti rad ustanove za čuvanje najmlađih.

Opštinsko veće je usvojilo i pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Opštinskoj upravi i javnom pravobranilaštvu kojim je definisano sedam odeljenja, jedan odsek. I kao posebna organizaciona jedinica kabinet predsednika opštine. Naime, u Opštinskoj upravi je predviđeno ukupno 56 zaposlenih što je definisano Kadrovskim planom opštine za ovu godinu. Trenutno u Upravi radi 47 službenika i tri nameštenika a planira se prijem još šest zaposlenih iz rasformiranog preduzeća “Direkcija za izgradnju”. Donete su i brojne odluke o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu, kako parcele koje su planirane za proširenje groblja u Lučanima i Rogači tako i nepokertnosti na kojima je u prethodnim vremenima izgrađena infrastruktura a vlasnicima parcela nisu isplaćene nadoknade.

Stambolićeva je obavestila članove Opštinskog veća da je potpisala Protokol o saradnji 17 gradova i opština u slivu Zapadne Morave. Protokol je potpisan u cilju smanjenja zajedničkih rizika od katastrofa u periodu 2015-2030. godina kao i brzog oporavka nakon elementarnih nepogoda i drugih nesreća. Ovim dokumentom, gradovi i opštine potpisnice su se obavezale da intenzivno razvijaju jednice civilne zaštite, prikupljaju i razmenjuju podatke između potpisnica i republičkih ustanova, zajednički planiraju infrastrukturalne mere u slučaju poplava i drugih nepogoda.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *