Počeo popis objekata u procesu ozakonjenja

Četiri ekipe koje čine geodetski stručnjaci, od pred kraj prošle godine intenzivno rade na ozakonjenju objekata na teritoriji opštine Ivanjica. Prioritet u prvim mesecima biće im kako saznajemo bespravno izgrađeni stambeni i poslovni objekti čiji su vlasnici ranije podneli zahteve za njihovu legalizaciju.

Proces ozakonjenja predviđa da svaki objekat koji nema građevinsku dozvolu bude popisan na licu mesta, pri čemu će geometri premeriti gabarite i izračunati korisne neto površine, na osnovu kojih će se kasnije plaćati i taksa za uknjiženje. Nakon toga, vlasnici će biti pozivani na eventualnu dopunu nedostajuće dokumentacije i dalji proces legalizacije.

Za stambene objekte na čitavoj teritoriji opštine do 100 kvadrata površine, biće potrebno izdvojiti 5.000 dinara. Za neto površinu od 100-200 metara kvadratnih taksa je 15.000 dinara. Ukoliko imate kuću površine između 200 i 300 kvadrata biće vam neophodno 20.000, a za objekte preko 300 m2 – 50.000 dinara.

Kada su u pitanju poslovni objekti, za površinu do 500 kvadratnih metara biće neophodno 250.000, a za one preko ove površine, 500.000 dinara.

Stručne komisije koje je na ozakonjenju angažovala opština Ivanjica, obići će i sva seoska područja, u kojima će pored poslovnih i stambenih biti popisani i svi pomoćni objekti. Svaki pomoćni objekat koji je sagrađen od čvrstog materijala, odnosno betona, blokova ili cigle, u procesu ozakonjenja koštaće po 5.000 dinara bez obzira na njegovu površinu.

Ukoliko vlasnici imaju više malih pomoćnih objekata, a ne žele ili ne mogu za svaki od njih platiti pomenutu cifru, mogu zatražiti izradu geodetskog elaborata čime će svaki od njih biti usnimljen, pa će onda popisivanje i proces ozakonjenja koštati kao jedan. Međutim, za izradu eleborata treba izdvojiti bar 10.000 dinara.

Pomoćni objekti sagrađeni od brvana i drugih drvenih elemenata sa temeljima od kamena neće biti predmet ozakonjenja.

Kuće za stanovanje izgrađene pre 1961. godine podležu ozakonjenju, ali se na njih neće plaćati takse ukoliko su ucrtane u kpoije plana, odnosno ukoliko vlasnici sa dva svedoka dokažu da su one izgrađene pre pomenute godine.

„Čitav proces ozakonjenja nelegalno sagrađenih stambenih, poslovnih i pomoćnih objekata, koji je trebao biti završen do kraja januara, pa je rok država produžila, mora biti gotov do maja meseca“, rekao je za portal InfoLIGA Slobodan Vidić, referent za ozakonjenje pri Odeljenju za urbanizam, stambene i komunalne delatnosti opštine Ivanjica.

You may also like...

1 Response

  1. obican gradjanin kaže:

    Ovi naprednjaci oće kožu da skinu obicnom čoveku . Dok ima novopečeni “biznismeni ” kupuju za bagatelu propale fabrike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *