Ivanjičani najjeftinija radna snaga

Ivanjica je već godinama na dnu lestivice u Moravičkom okrugu  po radničkim neto mesečnim primanjima. Poslednji izveštaj Republičkog zavoda za statistiku kaže da su zaposleni Ivanjičani u novembru prošle godine primili po 31.553 dinara bez poreza i doprinosa.

Ako se ovaj iznos plate uporedi sa najvećom prosečnom zaradom u okrugu, isplaćenom u Lučanima u istom mesecu, razlika je više nego očigledna. Tamošnji zaposleni zaradili su čak 47.734 dinara, što je za 51 % više nego u gradu na Moravici. I radnici u Gornjem Milanovcu i Čačku imaju veća lična primanja. U prvom je to 42.384, a u drugom 38.093 dinara.

Možda nije dobar parametar porediti Ivanjicu i Lučane, zbog tamošnje namenske industrije koja vuče prosek, ali on svakako potvrđuje velike raspone u zaradama u čitavom okrugu, što se pripisuje opštoj razvijenosti, ili nečem drugom.

Prosečna neto plata zaposlenih radnika na području opštine Ivanjica, godinama unazad se kreće između 250 i 270 evra, pa se postavlja pitanje otkud toliki disbalansi i koja to grana privrede u Ivanjici vuče prosek zarada na dole. Opšte je poznato da najviše plate imaju zaposleni u državnim institucijama kao što su zdravstvo, školstvo, policija, sudovi, poreska uprava, katastar, javna preduzeća i lokalne opštinske institucije. U istom rangu su i bankarske zarade, ali i pojedina privatna privredna preduzeća.

Međutim, upućeni u problematiku velikih razlika u primanjima zaposlenih na području Ivanjice, kažu da je to posledica neisplaćivanja ukupnog iznosa plate, zvanično preko računa, zbog izbegavanja plaćanja veće sume poreza i doprinosa koji odlaze u državnu kasu.

Određeni deo privrednika i preduzetnika, pogotovo u oblasti tekstilne industrije, ugostiteljstva, prerađivačke industrije i poljoprivrede, svojim zaposlenim radnicima preko računa u bankama isplaćuju samo minimalne zarade propisane zakonom. Ostatak, ako ga ima, isplaćuje se u kešu. Ovakvo stanje potvrdio nam je veliki broj zaposlenih, a bilo je i onih koji svedoče da nakon primanja ličnog dohotka, deo novca moraju vratiti gazdama jer su im zarade niže od minimalca.

I ako bi se ispravile uočene nepravilnosti, ostaje nedoumica koji sektor privrede Ivanjice bi i za koliko trebao podići zarade, kako bi se one približile ostatku radnika u Moravičkom okrugu, odnosno republičkom proseku.

Prema poslednjim zvaničnim podacima, na području opštine Ivanjica zaposleno je 7.428 radnika, dok se zvaničan broj registrovanih preko Nacionalne službe za zapošljavanje kreće oko 4.200 lica. Prosečna nezaposlenost  je oko 35 %, dok nema pouzdanih podataka koliko ljudi radi na crno, a takvih svakako ima.

You may also like...

1 Response

  1. proleter kaže:

    U FABRICI ČARAPA – PROLETER , PLATE RADNIKA U POGONIMA SE KREĆU OD 170 EVRA DO 250 . GOVORIM U EVRIMA JER MI TAKO CIFRA NOVCA ZVUČI VEĆA. A JESMO JEFTINI DIBIDUS.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *