Evropski PROGRES kroz donacije u Ivanjicu uložio milion evra

Evropski PROGRES, sledbenik PRO Programa i EU Progresa, kao najveći razvojni program u našoj zemlji, do sada je kroz više od 40 različitih projekta u Ivanjicu uložio više od milion evra. Cilj njihove misije je da podrži održivi razvoj 34 lokalne samouprave na jugozapadu i jugoistoku Srbije. Sredstva za realizaciju programa obezbeđuju dva velika donatora – Evropska unija i vlada Švajcarske, zajedno sa Vladom Republike Srbije.

Korisnicima se u okviru Evropskog PROGRES-a pruža finansijska, tehnička i savetodavna podrška, a sprovode ih Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) i Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU (CFCU) pri Ministarstvu finansija Srbije.

Uz pomoć prvobitnog PRO Programa, u Ivanjici su izrađeni Generalni projekat sa prethodnom studijom opravdanosti za turistički put na Goliji, kao i plan turističkog razvoja planine. Finansijski su pomognute rekonstrukcija gradskog trga ispred Doma kulture, zelena pijaca, uslužni centar opštinske uprave i izgradnja javne rasvete na pravcu Prilike – Ivanjica. Ukupna sredstva opredeljena za pomenute projekte premašila su 200.000 evra.

IL-trg-dom-kulture Evropski PROGRES kroz donacije u Ivanjicu uložio milion evra

PRO Program zatim nastavlja da živi kao EU PROGRES, a u toku njegove misije sa 35.000 evra je pomognuta izrada Planova detaljne regulacije za sela Kušići i Devići, čime su stvoreni uslovi za razvoj saobraćajne, energetske i komunalne infrastrukture, a time i razvoj turizma i poljoprivrede.

U okviru sektora Opštinsko upravljanje i planiranje razvoja, a kroz Sistem upravljanja kvalitetom i Sistem upravljanja životnom sredinom, osnovan je jedinstveni šalter za izdavanje građevinskih dozvola i priprema plana direktnih stranih ulaganja. U ovim oblastima razvojni program je Ivanjicu pomogao sa 55.382 evra.

IL-bukovica-vrtic Evropski PROGRES kroz donacije u Ivanjicu uložio milion evra

U sektoru Infrastrukture, EU PROGRES je finansirao izradu nekoliko projekata: Glavni projekat za uređenje korita reke Moravice, izradu projektne dokumentacije i opremanje dečijeg vrtića na Bukovici i nabavku rendgen aparata za Dom zdravlja u Ivanjici. U ove namene uloženo je 176.398 evra.

Kroz oblast Dobro upravljanje podržano je pet projekata, sa ukupno 35.158 evra.

U bredndiranje Golije uložili su 15.000 evra, a u festival Nušićijada 20.310 evra.

IL-nusicijada-mala-parada-2016 Evropski PROGRES kroz donacije u Ivanjicu uložio milion evra

  • „Ivanjica je jedna od opština sa kojima smo imali zaista uspešnu saradnju u različitim oblastima. Za građane su svakako najvidljiviji infrastrukturni projekti poput izrade tehničke domentacije i opremanja vrtića u Bukovici, rekonstrukcije trga i pijace ili projekta unapređenja vodosnabdevanja koji je trenutno u toku, jer oni doprinose boljem kvalitetu života. Takođe, realizovane su aktivnosti koje su omogućile bolji kvalitet opštinskih usluga za građane i privredu, a posebno je zadovoljstvo bilo biti deo kulturnih manifestacija koje se održavaju u Ivanjici, poput festivala “Nušićijda“. U ovom trenutku je važno istaći da se nastavlja rad nIL-Marko-Vujacic-nacionalni-menadzer-Evropskog-PROGRESA Evropski PROGRES kroz donacije u Ivanjicu uložio milion evraa razvoju planske doukumentacije za Goliju, koja je jedan od prioritetnih projekata Vlade Srbije, jer vodeći računa o zaštiti životne sredine, Golija predstavlja potencijal za razvoj jugozapadne Srbije”, rekao je za portal InfoLIGA Marko Vujačić, nacionalni menadžer Evropskog PROGRESA.

Kroz Evropski PROGRES, Evropska unija i Vlada Švajcarske na području opštine Ivanjica razvijaju Detaljne planove regulacije za turističko-rekreativnu zonu „Jakovića polje“ i Poslovno-proizvodnu zonu „Senjak“. Izrada dokumentacije finansirana je sa 14.700 evra.

Studija izvodljivosti i planska dokumentacija za planinu Goliju je projekat koji Evropski PROGRES razvija u partnerstvu sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i lokalnim samoupravama čije teritorije zahvataju delove ove planine. Podrazumeva izradu Plana detaljne regulacije za infrastrukturne koridore, pripremu Modela za upravljanje Golijom kao i aktivnosti koje treba da doprinesu unapređenju znanja o upravljanju destinacijama. Za ove svrhe izdvojeno je 195.000 evra.

IL-pro-pijaca Evropski PROGRES kroz donacije u Ivanjicu uložio milion evra

Za izradu Glavnog projekta dečijeg vrtića koji će uskoro biti građen u Crnjevu i koji će moći da primi 115 dece, Evropski PROGRES je uložio 16.065 evra.

U okviru pružanja tehničke pomoći i izrade neophodnih studija i elaborata za zaštićenu geografsku oznaku “ivanjički krompir”, Program učestvuje sa 14.000 evra, dok je za izradu Glavnog projekta sportske hale u dvorištu Gimnazije, opredeljeno 18.900 evra.

U rekonstrukciju kraka glavnog cevovoda Lučka Reka – Javor, odnosno zamenu azbestnih cevi na ovom pravcu, Evropski PROGRES ulaže 100.000 evra.

IL-zene-matice-4 Evropski PROGRES kroz donacije u Ivanjicu uložio milion evra

Kroz šest projekata: Stručna praksa, Podrška socijalnom uključivanju na lokalnom nivou, Usluge prevoza za osobe sa invaliditetom, Unapređenje terapeutsko-savetodavnih usluga u Dnevnom centru „Sunce“, Žene i matice – lideri društva, Evropski PROGRES je do sada plasirao 71.695 evra. Za projekte u Sektoru ojačanog upravljanja u ivanjičkoj opštini, odobreno je 34.000 evra.

  • IL-zoran-Lazovic-dijal.cent_ Evropski PROGRES kroz donacije u Ivanjicu uložio milion evraOdlična saradnja koju imamo sa Evropskim progresom kroz ovaj dugi niz godina doprinela je realizaciji kapitalnih investicija koje su u mnogo čemu unapredile život i rad žitelja naše opštine. Neprocenjiv je značaj pomenutih ulaganja ne samo u infrastrukturnom već i edukativnom smislu, podizanju svesti stanovništva o evropskim integracijama.-rekao je predsednik opštine Ivanjica, Zoran Lazović.

Evropski PROGRES, koji je pokrenut maja meseca 2014. godine i treba da bude sproveden za tri i po godine, ima početni budžet od 24,46 miliona evra, a sredstva su obezbedili: Evropska unija, posredstvom Delegacije EU u Srbiji (19,6 miliona evra) i Vlada Švajcarske, posredstvom kancelarije Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) u Srbiji (4,86 miliona evra).

Od ovih sredstava, 17,46 miliona evra će se realizovati preko UNOPS-a, dok će 7 miliona evra biti neposredno usmereno na prioritetne infrastrukturne projekte preko Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU.

Vlada Srbije će obezbediti sredstva za sufinansiranje u skladu sa pravilima IPA, posredstvom resornih ministarstava i 34 partnerske lokalne samouprave, kao i organizacija civilnog društva.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *