Ivanjica u Digitalnom katastarskom planu

Više od 180.000 parcela iz ukupno 42 katastarske opštine na području Ivanjice ušlo je u Digitalni katastarski plan Republike Srbije, koji predstavlja skup geoprostornih podataka o nepokretnostima i deo je baze podataka katastra nepokretnosti. Od sada će naši sugrađani imati brži i efikasniji uvid u podatke o katastru nepokretnosti, koristeći internet servise Republičkog geodetskog zavoda.

Prednosti digitalnog katastarskog plana su mnogostruke i ogledaju se u bržoj obradi podataka, njihovom lakšem sortiranju i pretraživanju. Razvojem novih informacionih i komunikacionih tehnologija, kao i veb-servisa, omogućena je bolja povezanost podataka, njihova brza i kvalitetna razmena i pristupačnost. Takođe, digitalni katastarski plan, kao deo integrisanog sistema geoprostornih podataka (NIGP), omogućava korisnicima iz različitih oblasti da lakše identifikuju željene podatke i da im pristupe.

  • IL-Maja-Radovic Ivanjica u Digitalnom katastarskom planu

    Maja Radović

    Republički geodetski zavod je tokom ove i krajem prethodne godine intenzivirao rad na digitalizaciji i kompletirao izradu digitalnih katastarskih planova na celoj teritorritoriji Republike Srbije. Počeci izrade digitalnih katastarskih planova vezani su za devedesete godine, ali potrebno je istaći da su najintenzivniji radovi na izradi digitalnih katastarskih planova bili tokom 2016. godine, kada je za 35% ukupnog broja katastarskih opština izvršena digitalizacija analognih katastarskih planova. Izraženo u brojevima, tokom 2016. u digitalni oblik prevedeno je više od 18.800.000 katastarskih parcela na teritoriji 4.521 katastarske opštine. Podršku završetku ove aktivnosti pružio je projekat Svetske banke „Unapređenje zemljišne administracije“, koji traje već godinu dana – rekla je za portal InfoLIGA Maja Radović iz kancelarije za odnose sa javnošću RGZ-a.

Podaci o digitalnom katastarskom planu i ostali geoprostorni podaci se mogu naći navigacijom na geoportalu www.geosrbija.rs odeljak SERVISI, a potom odabirom odeljka KARTOGRAFSKI PREGLED.

Podaci o vlasništvu, teretima, površinama i drugi podaci iz katastra nepokretnosti mogu se pregledati korišćenjem servisa eKATASTAR Republičkog geodetskog zavoda, odeljak JAVNI PRISTUP. Ovom servisu može se pristupiti putem web sajta RGZ-a www.rgz.gov.rs.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *