Plan detaljne regulacije za infrastrukturu na Goliji

Opština Ivanjica je nedavno dala zeleno svetlo za izradu Plana detaljne regulacije koridora infrastrukture na području Prostornog plana Parka prirode „Golija“, na svojoj teritoriji. Njegovim usvajanjem stiču se uslovi za otpočinjanje radova na izgradnji vodosnabdevanja, kanalizacije i odvođenja otpadnih voda, dalekovoda za alternativno elektrosnabdevanje i turističkog puta za budući Resort i Ski centar na Goliji.

Okvirnom granicom Plana detaljne regulacije obuhvaćeni su delovi 15 katastarskih opština na području Ivanjice: Brusnik, Vionica, Vrmbaje, Vučak, Gleđica, Gradac, Dajići, Dobri Do, Koritnik, Kumanica, Čečina, Erčege, Bratljevo, Medovine i Smiljevac.

U granice plana ulaze i delovi četiri katastarske opštine van Prostornog plana Parka prirode „Golija“: Sveštica, Budoželja, Mana i Komadine.

Ovim pravcem iz trafostanice „Crnjevo“, pružaće se dalekovod koji će preko Golijske Reke stići do Odvraćenice, kao alternativno elektrosnabdevanje budećeg velikog skijaškog centra. Glavni pravac snabdevanja strujom planiran je iz Raške.

Iste odluke ali za delove svojih teritorija na Goliji, na kojima će se graditi pomenuta integrisana infrastruktura usvojili su Kraljevo, Novi Pazar, Raška i Sjenica.

Obrađivač Plana za svih pet opština i gradova je „Arhiplan“ iz Aranđelovca, izabran u otvorenom postupku javne nabavke. Novčana sredstva za njegovu izradu u iznosu od 24.620.000 dinara, obezbedili su Evropska Unija, vlade Švajcarske i Srbije, preko Evropskog PROGRES-a.

Nosilac izrade svog dela plana, Opština Ivanjića, će na osnovu sačinjenog Nacrta plana detaljne regulacije, ranog javnog uvida i izvršene stručne kontrole, sprovesti Javni uvid i stručnu raspravu u skladu sa odredbama Zakona o planiranju i izgradnji.

 

Nakon predviđenih procedura, Plan ide na usvajanje u Skupštinu opštine Ivanjica, a ista obaveza čeka i ostale četiri lokalne samouprave za dokument koji se odnosi na njihov deo Golije.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *