U Ivanjici sedam škola štrajkovalo, šest nije

Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) organizovao je danas  štrajk upozorenja u osnovnim i srednjim školama zbog lošeg materijalnog položaja prosvetnih radnika.

Po rečima predsednika Sindikata obrazovanja  u Ivanjici , Dragoslava Radojevića,  šest  osnovnih škola danas je bilo u štrajku pa su časovi trajali  30 minuta. To  su škole: ‘’Kirilo Savić’’-Crnjevo,  ‘’Mićo Matović’’-Katići,  ‘’Major Ilić’’-Kušići,  ‘’Milan Vučićević Zverac’’- Bratljevo,  ‘’Nedeljko Košanin’’- Devići,  ‘’Vučić Veličković’’-Medjurečje. U ostalih pet osnovnih škola na području Ivanjice zvonilo je na 45 minuta.

Kada je reč o srednjim školama, u Gimnaziji nije bilo obustave nastave i skraćenih časova dok je u Tehničkoj školi  čas trajao 30. minuta. Radojević  napominje da je ovo bio samo štrajk upozorenja i da će se sutra nastava odvijati normalno.

Sindikat obrazovanja Srbije, po rečima predsednice Valentine Ilić, traži hitne pregovore sa nadležnima u vezi utvrdjivanja povećenja zarada za 2017. godinu i to pre usvajanja republičkog budžeta.

Tražimo da Vlada Srbije poštuje sva dokumenta koja potpisuje sa sindikatima, jer je to jedini način da se vodi korektan socijalni dijalog – rekla je ona.

Brajković je rekao da su plate prosvetnih radnika daleko ispod republičkog proseka i da je najavljeno povećanje od šest odsto malo.

Da bi stigli republički prosek plata neophodna je povećenje od 14,2 odsto – rekao je predsednik SRPS.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *