Najbolji kumovi Srđan iz Vršca i Aleksandar iz Beograda
Dragačevske trube zatresle su juče planinu Jelicu da najave dvodnevni Sabor kumova u selu Goračići kod Guče. Uz zvuke srpske himne, narodna kola i kumovsku zdravicu počeo je još jedan festival narodnih običaja, srpskih specijaliteta, trubačke muzike i sporta.
Sabor kumova su otvorili predsednik opštine Lučani, Vesna Stambolić i direkror Visoke škole za poslovu ekonomije i preduzetništvo (PEP) prof. dr Jovan Živadinović. Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo je već osam godina generalno pokrovitelj ove, u svetu, jedinstvene manifestacije koja slavi običaj kumstva.
Na zelenim obroncima Jelice, u planinskom ambijentu Goračića takmičili su se kumovski parovi u disciplini „Kumovski višeboj“ koja je predviđala šah, stoni tenis i skok u dalj. Otežavajuća okolnost je bila što se skok u dalj odvijao nakon ručka što je borbu učinilo težom. U žestokoj konkurenciji ovogodišnju titulu najbolji kumovi poneli su Srđan Bogosavljević iz Vršca i Aleksandar Toth i Beograda. Srđan i Aleksandar su započeli svoje prijateljstvo preko šaha, Srđan je velemajstor a Aleksandar fidemajstor. Ipak, za pobedu nije bio presudan samo šah već je prelomio dobar rezultat na stonom tenisu.
Pobednicu su kao glavnu nagradu dobili srpske oficirske kape i domaću šljivovicu. Ostali učesnici dobili su vunene čarape, med, kajmak i druge domaće proizvode iz Dragačeva. Ceremonija uručivanja nagrada odvijala se u porti više od 200 godina stare Crkve Rođenja Presvete Bogorodice.
U Goračićima je održano i takmičenje u spremanju jeličke gibanice. Takmičenje se odvijalo u četiri kategorije: kuvari profesionalci, amateri, učenici srednjih ugostiteljskih škola i, kao posebna atrakcija, zaposleni na visokoškolskim ustanovama. Predsednik žirija bio je proslavljeni majstor kulinarstva Stambol Geštamov.
U konkurenciji je bilo 40 takmičara, a ovogodišnji pobednici su Nemanja Antić u kategoriji profesionalci, Gorica Stevanović u kategoriji amateri, Milan Ilić je pobednik među učenicima dok je Mirjana Radojković sa Visoke strukovne škole „Prof. dr Radomir Bojković“ pobedila kolege sa drugih visokoškolskih ustanova.
- Za dobru gibanicu je najvažnije da materijal za prirpemu bude dobar. Potrebna su sveža domaća jaja od koka koje su šetale po dvorištu a ne onih koje su držane u kavezu, potreban je dobar kajmak i sir, dobre kore a toga na Jelici svega ima i zato je jelička gibanica jedinstvenog ukusa –, objasnio je Stambol Geštamov tajne jeličke gibanice.
Član organizacionog odbora manifestacije i osnivač Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo (PEP), dr Dušan Cogoljević, podseća da je Sabor kumova pored promovisanja običaja kumstva i sporta, usmeren i na promovisanje turizma na Jelici.
- Goračići zaista imaju šta da ponude kad je turizam u pitanju i cilj nam je da se nađemo na turističkoj mapi Srbije. Sabor kumova je manifestacija na kojoj ćemo i dalje da radimo i trudićemo se da još više obogatimo njen sadražaj –, istakao je Cogoljević.