Ivanjičke kafedžije u nedoumici- Kako će izgledati rad pod novim uslovima? (VIDEO)
Od 4. maja sa radom počinju kafići i restorani ali pod posebnim uslovima koji treba da se primenjuju zbog vanredne situacije izazvane korona virusom. Ivanjičke kafedžije iskoristile su pauzu da renoviraju i urede locale a ovih dana intezivno se pripremaju za otvaranje.
Činjenica je da se svi raduju što će ponovo početi da rade ali nedoumica za osoblje i goste je na koji način i da li će u potpunosti moći da ispoštuju sve mere, nesmetano rade i ostvare profit.
Udruženje ugostitelja objavilo je vodič sa nizom sigurnosnih mera koje će pomoći vlasnicima kafića i restorana:
Dezinfekcija pre otvaranja
Pre povratka na redovne aktivnosti potrebno je detaljno čišćenje i dezinfekcija prostorija. Uz to se predlaže modifikacija gastronomske ponude i dnevnog rasporeda služenja.
Preporučuje se postepeno prilagođavanje novim okolnostima rada u pogledu raspoloživog osoblja, inventara i zaliha.
Takođe, lokal treba da ima redovne dostavljače zaštitnih maski, rukavica, dezinfekcionih sredstava, te paravana za stolove koji će se verovatno postavljati radi zaštite.
Informativni natpisi
U ovoj fazi smatra se da je veoma važno postaviti informativne natpise koji će zaposlene podsećati na ispravno korišćenje zaštitne opreme, promovisanje plaćanja kreditnim karticama, stalno pranje ruku ili upotrebu rukavica i hidroalkoholnog gela za ruke.
Osoblje će na poslu morati da nosi radnu odeću i obuću, uniforma mora da bude čista, da stalno peru ruke i koriste maske. Zabranjeno je u radnoj odeći izlaziti na cigaret pauzu, a ne dozvoljava se tokom rada ni korišćenje mobilnih telefona, zbog mogućeg prenošenja zaraze.
Dezinfekcija limenki
Takođe, nakon primanja porudžbine a pre služenja gostima, limenke i flaše sa pićem moraju se dezinfikovati.
Ulaz u područja za pripremu hrane treba da bude zabranjen nezaposlenima. Ako dolazi inspekcija, moraće da nosi zaštitnu opremu i da im se pre ulaska preventivno izmeri temperatura.
U kuhinji prostor treba da se organizuje tako da se ne pređe bezbedna udaljenost od jednog i po metra.
Udaljenost stolova
I stolovi moraju da budu na toj udaljenosti, a neophodno je da lokali imaju i detaljan plan čišćenja prostorija.
U restoranima brze hrane biće obavezna ugradnja plastičnih paravana na stolovima kako bi se odvojili gosti.
Kad je u pitanju služenje švedskog stola, obavezno je da hrana bude zaštićena, a pribor za jelo gostima treba da daje osoblje.
Lokali će morati da imaju i plan za vanredne situacije, kako bi moglo da se reaguje u slučaju da se neko od radnika razboli. Plan je potreban kako bi se izvršila dezinfekcija prostorija ili moguća izmena proizvoda dostupnih na meniju.