Glavna ulica od kaldrme, kocke i asfalta do granita

Ivanjica – Radovi u glavnoj ivanjičkoj ulici u punom su jeku a građani sa nestrpljenjem očekuju da prošetaju novom promenadom. Dok centar grada iz dana u dan dobija potpuno novi izgled starijim sugrađanima naviru uspomene na vremena kada su se radovali svakoj promeni glavnog ivanjičkog šetališta.

Po završetku Drugog svetskog rata glavna ulica bila je potkovana turskom kaldrmom. Niko se tada nije bunio što na korzou krivi noge gackajući po kaldrmi. Obzirom da je u to vreme glavnom ulicom bio dozvoljen saobraćaj i vozači su imali problema da smire vozilo koje je poskakivalo po kaldrmi.

IL-kaldrma-Ivanjica- Glavna ulica od kaldrme, kocke i asfalta do granita

Kada se pronela vest da će u glavnoj ulici kocka zameniti kaldrmu obradovala je Ivanjičane. Sa nestrpljenjem su očekivali početak radova. Uskoro su majstori krenuli da rade a radoznalost građana bila je toliko velika da su svakodnevno  obilazili gradilište. Domaćice, čije su kuće bile u toj ulici, služile su radnike kafom i kolačima. Jesu radovi dugo trajali ali to nikome tada nije smetalo. Pored glavne ulice kocka je obuhvatila i desetak metara Javorske ulice. Završetak radova dočekan je sa oduševljenjem i skoro svaki Ivanjičanin je izašao da prošeta novourađenom ulicom. Tradicionalni korzo postao je još posećeniji a i vreme šetnje je bilo duže.

I dok su mnogi drugi gradovi već uveliko imali asfaltne ulice u Ivanjici se na tako nešto poduže čekalo. Ipak osvanuo je dan kada su mašine sipale asfalt a valjak neumorna ravnjao površinu ulice. Asfalt je preliven preko kocki tako da nije bilo kopanja i uklanjanja stare podloge. Tada je to bilo na radost svih stanovnika.

IL-kocka-Ivanjica- Glavna ulica od kaldrme, kocke i asfalta do granita

Asfaltirana glavna ulica dugo je odolevala vremenu ali zbog pucanja starih vodovodnih cevi ulica je često kopana što je ostavilo traga. Počeli su da se nižu problemi a najteže je bilo kada pada kiša. Pešaci su baš bili na mukama jer je ulica bila slobodna za saobraćaj pa bi automobili redovno dizali vodu iz mnogobrojnih rupa i ulegnuća i ’’kupali’’ građane. Najčešće se čuo ljutit komentar pešaka: ’’Dokle više ovako?’’. Kasnije je ulica bila zatvorena za saobraćaj ali zbog pohabanosti asfaltnog sloja problemi pešaka i meštana koji žive na ovom potezu, kafana i trgovinskih objekata, nisu bili rešeni.

il-glavna-ulica- Glavna ulica od kaldrme, kocke i asfalta do granita

Napokon, nakon više decenija Ivanjica će dobiti lepo uređenu glavnu ulicu po uzoru na velike metropole ali ono što je krasilo ovu varoš je čuveni korzo, pa živi nada da će se i on vratiti.

Veliki broj starijih Ivanjičana koji je gazio kaldrmu, kocku i asfalt dočekao je da prošeta novom podlogom glavne ulice.

Autor teksta Raško Nešovanović

You may also like...

1 Response

  1. Laska n.sad kaže:

    Raškova priča je uvek,kao film.Bravo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *