Saopštenje udruženja ”Vilamet” vezano za cenu maline

Udruženje malinara ’’Vilamet’’ iz Arilja saopštava da na osnovu do sada održanih sastanaka na nivou Ministarstva poljoprivrede, otkupljivača i udruženja nije napravljen mnogo veći pomak osim što otkupljivači odlagajući sa sastanka na sastanak žele da i dalje prolongiraju i  odugovlače u iznošenju povećanja cene za rod 2024.godine.

-Ovim putem pozivamo sve otkupljivače koji učestvuju u otkupu i formiranju cena da sagledaju ozbiljnost u kakvom se stanju nalazi proizvodnja srpske maline i da samim tim dodje do usaglašavanja cena na istom nivou u celoj Srbiji, da se izjednači cena u svim krajevima a samim tim dodje i do povećanja cene. Ariljski otkupljivači su izašli sa otkupnim cenama od 250 do 260 dinara ali dobar deo drugih otkupljivača ih ne prati,već je cena u pojedinim mestima Srbije 220,230 dinara.

IL-kradljivci-malina Saopštenje udruženja ''Vilamet'' vezano za cenu malinec

Na sledećem sastanku očekujemo da dodje do povećanja cene 300 dinara za kilogram koju smo zahtevali a da po potpisivanju ugovora otkupljivača i stranih kupaca dodje do još većeg uvećanja i preko 300 dinara.

Ono sto je razočaravajuće je da su otkupljivači doprineli, sa niskim otkupnim cenama u 2023. i 2024.godine,  da proizvodnja u Srbiji se polako gasi i da više kao zemlja nećemo biti lideri u proizvodnji malina, već postati jeftina radna snaga u sopstvenoj zemlji.

Udruženje malinara ”Vilamet”  Arilje

You may also like...

1 Response

  1. Sky Writer kaže:

    Kako ste nas dirnuli komentarom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *