Inovativan način da zaštitite svoje pčelinjake od medveda (VIDEO)

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) pokrenulo je projekat “I mede i med, da uvedemo red” koji ima za cilj da spreči moguće štete koje rastuća populacija mrkog medveda uzrokuje u domaćinstvima, voćnjacima i pčelarstvu kao i da podrži razvoj eko-turizma promovisanjem prirodnih dobara koje odlikuju ovo područje. U okviru ovog projekta, koji se realizuje u moravičkom, raškom i zlatiborskom okrugu podeljeno je pet električnih ogradica koje su dovoljno snažne da zaštite imovinu od medveda.

Ograde za zaštitu pčelinjaka od medveda mogu se kupiti i preko firme Jato, čime se direktno finansijski pomaže rad Društva na zaštiti ptica i prirode u Srbiji.

il-slika1-1 Inovativan način da zaštitite svoje pčelinjake od medveda (VIDEO)

Jedan od dobitnika električne ogradice je i pčelar Sead Pepić iz Tutina, koji je zbog skorašnjih napada medveda imao materijalnu štetu blizu 400 hiljada dinara.

il-slika2-1 Inovativan način da zaštitite svoje pčelinjake od medveda (VIDEO)

U okviru ovog projekta izrađena je i brošura o mrkim medvedima i načinima prevencije štete koju pričinjavaju. Projekat su podržali EuroNatur, nemačka fondacija za zaštitu prirode i Deuter, nemačka kompanija za proizvodnju planinarske opreme.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *