Preventivni pregledi u nedelju u Domu zdravlja

U nedelju, 26. maja 2024. godine, od 8 do 17 časova, u ivanjičkom Domu zdravlja se ponovo organizuju preventivni pregledi.

Ovoga puta naši sugrađani mogu obaviti sledeće preglede:

– pregled fizijatra u cilju otkrivanja deformiteta kičme i stopala, odnosno lokomotornog sistema, za decu predškolskog i školskog uzrasta – pregledi će se obavljati u Službi pedijatrije,

– provera hormona štitne žlezde (fT4, fT3, TSH) i krvne slike za osobe oba pola, kao i provera nivoa PSA kod muškaraca – uzorci krvi se uzimaju u laboratoriji Doma zdravlja na osnovu uputa koji se prethodno istog dana uzimaju kod dežurnog lekara u Službi opšte medicine,

– merenje krvnog pritiska, auskultacija pluća.

IL-dom-zdravlja-Ivanjica-2 Preventivni pregledi u nedelju u Domu zdravlja

Osim toga, radiće se i rendgenski snimak pluća kod pušača starijih od 50 godina koji imaju 30 ili više godina pušačkog staža (uput se uzima kod dežurnog lekara u Službi hemodijalize, gde će se i vršiti pregled ovih pacijenata).

Napominjemo da su preventivni pregledi namenjeni zdravim ili naizgled zdravim osobama, koje nemaju već ustanovljenu bolest i koji nisu radili ove vrste pregleda i analiza.

Cilj preventivnih pregleda, što je i fokus zdravstvene zaštite u našoj državi, jeste da se bolest otkrije u ranoj fazi, kada su šanse za izlečenje najveće.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *