Filmovi “Slobodne zone” u ivanjičkom Domu kulture

Filmski festival Slobodna zona kreće na 18. po redu turneju i u okviru ovogodišnjeg izbora filmova donosi najnovije dokumentarne i igrane filmove koji su bili izuzetno zapaženi na globalnoj angažovanoj filmskoj sceni. Pažljivom selekcijom tima festivala prikazaće se filmovi koji su osvajali najveće nagrade i/ili pokazali izuzetan potencijal kod publike i kritike od Berlina do Kana i drugih velikih svetskih filmskih manifestacija.

Osamnaesta turneja Slobodne zone biće organizovana od sredine marta do početka juna u preko 50 gradova i opština u Srbiji. Ove godine, pored ukazanog poverenja starih partnera, ostvarena je saradnja i sa značajnim brojem novi lokalnih partnera. Zbog toga će se u mnogim delovima Srbije filmovi sa festivala Slobodna zona prikazati po prvi put.

Širom Srbije, publika će imati priliku da pogleda sedam filmova, među kojima su filmovi „Rana oklevanja“ i „Sokolovo jezero“, nagrađeni na festivalu Slobodna  zona. „Rana oklevanja“ prati advokaticu Kanan na poslednjem danu suđenja osumnjičenom za ubistvo, dok se suočava sa važnom moralnom dilemom. „Sokolovo jezero“ prikazuje stidljivog tinejdžera koji tokom letnjeg raspusta doživljava radost i bol odrastanja kroz posebnu vezu sa starijom devojkom.

Na repertoaru ovogodišnje turneje biće i drugi deo trilogije reditelja Christiana Petzolda, film „Crveno nebo“, film koji svedoči o neminovnom sukobu između želje za kontrolom i prihvatanja životnih tokova, otkrivajući suštinsku borbu između volje i prirodnih sila koje oblikuju našu stvarnost. Film-esej „Draga Fiona“ vizuelne umetnice Fione Tan koji povezuje njenu porodičnu istoriju sa kolonijalnom istorijom Holandije, kao i film „Zlo ne postoji“ koji prati preokrete u životu Takmuija i njegove ćerke Hane kada grupa investitora dođe u njihovo selo da započne novi veliki projekat.

Dokumentarni film „Neizbrisiva sećanja“ prikazuje seriju kućnih snimaka koji prate napredovanje Alchajmerove bolesti čileanskog novinara Augusta Gongoria. Film na uzbudljiv i dirljiv način povezuje zajedničku prošlost Augusta i njegove supruge sa burnom i tragičnom istorijom Čilea.

„Džoana Baez: Ja sam buka“ je dokumentarni film o legendarnoj pevačici i aktivistkinji Džoai Baez, koja se iskreno i beskompromisno kroz muziku i ogroman porodični arhiv osvrće na svoju 60-godišnju karijeru.

Filmovi sa festivala prikazaće se u ivanjičkom Domu kulture u narednim terminima:

-Film Zlo ne postoji prikazaće se 8. aprila u 20 časova

-Film Crveno nebo prikazaće se 9. aprila u 20 časova

-Film Rana oklevanja prikazaće se 10. aprila u 20 časova

-Film Sokolovo jezero prikazaće se 11. aprila u 20 časova  

-Film Draga Fiona prikazaće se 12. aprila u 20 časova

-Film Neizbrisiva sećanja prikazaće se 15. aprila u 20 časova

-Film Džoana Baez: Ja sam buka prikazaće se 16. aprila u 20 časova

PLAKATI_page-0001 Filmovi "Slobodne zone" u ivanjičkom Domu kulture

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *