Više stotina malinara na skupu u Arilju o ceni malina u 2024. godini (VIDEO)

Arilje/Ivanjica/Kosjerić – Od Ministarstva poljoprivrede očekuje se da u što kraćem roku sazove sastanak kome će prisustvovati proizvođači i otkupljivači malina, kako bi se razgovaralo o ovogodišnjoj otkupnoj ceni, zaključak je sa sinoćnjeg skupa u Arilju kome je prisustvovao veliki broj proizvođača  iz ovog i okolnih mesta. Jedini predstavnik hladnjačara bio je vlasnik  ITN  Group iz Kosjerića, Aleksandar Marković, koji se obratio prisutnima ali nije mogao odgovoriti koliko će ove godine platiti maline.

Predsednik udruženja ’’Vilamet’’ iz Arilja, Mileta Pilčević, zadovoljan je odzivom malinara i prisustvom predstavnika Ministarstva poljoprivrede, ali je razočaran što se nisu odazvali otkupljivači koji diktiraju cenu ’’crvenog zlata’’.

il-skup-malinara- Više stotina malinara na skupu u Arilju o ceni malina u 2024. godini (VIDEO)

Prvi čovek Arilja, Predrag Maslar, zahvalio se predstavnicima ministarstva i drugih institucija, proizvođaćima i svima koji su učestvovali u konstruktivnom razgovoru o prevazilaženju problema u oblasti malinarstva.

Direktor Instituta za voćarstvo Čačak, Darko Jevremović, istakao je da prema njihovoj računici proizvođačka cena na prinos od 10 tona, gde su uračunati svi troškovi materijala i rad, je 240 dinara po  kilogramu. Ukoliko su zasadi manji, cena je viša i obrnuto.

il-skup-malinara1 Više stotina malinara na skupu u Arilju o ceni malina u 2024. godini (VIDEO)

I ove godine malinari su ušli u svoje njive sa velikom neizvesnošću po pitanju isplativosti jer niko ne izlazi sa cenom otkupa za 2024. godinu. Uz pomoć Ministarstva poljoprivrede proizvođači i hladnjačari će narednih dana pokušati da se dogovore, kako bi korist od ’’crvenog zlata’’ bila obostrana.

You may also like...

1 Response

  1. Dušan Mitić kaže:

    Trazite sto vecu cenu i posle vam se obije o glavu i stalno kukate.Pogledajte cenu kupine visnje vec godinama ne moze da pokrije troskove proizvodnje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *