Ministarka Tanasković najavila pomoć za poljoprivrednike- moguć reprogram duga na pet godina

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Jelena Tanasković, sastala se Vladi Srbije sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja, a jedna od tema bila je i rešavanje dugova prema PIO fondu i kreditna podrška za poljoprivredna gazdinstva.

il-sastanak-u-vladi- Ministarka Tanasković najavila pomoć za poljoprivrednike- moguć reprogram duga na pet godina

Naime, ministarstvo poljoprivrede aktivno radi na pronalaženju rešenja i u prethodnom periodu održan je niz sastanaka sa predstavnicima PIO fonda, Poreske uprave i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Kako bi se izašlo u susret poljoprivrednim proizvođačima i pronašlo prihvatljivo rešenje ovog problema trenutno se razmatra mogućnost da se poljoprivrednicima odobri reprogram odnosno da im se odobri odlaganje plaćanja dugovanog iznosa na rate, do 60 meseci, a poljoprivredniku koji bude redovno izmirivao dospele obaveze koje su odložene, uključujući i svoje redovne obaveze u skladu sa zakonom biće otpisan deo kamate.

il-ministarka Ministarka Tanasković najavila pomoć za poljoprivrednike- moguć reprogram duga na pet godina

Na sastanku je bilo reči i o kreditnoj podršci za poljoprivrednike i ministarka Tanasković je objasnila da je Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na kreditnu podršku stupio na snagu 3. februara. Trenutno je u toku postupak potpisivanja ugovora između Ministarstva poljoprivrede, Trezora i komercijalnih banaka, a očekuje se da će taj postupak biti okončan u narednim danima.

Za te namene ove godine u budžetu je opredeljeno 1,2 milijarde dinara, a rok za podnošenje zahteva za tu vrstu kredita biće 15. oktobar 2024. godine.

FOTO: Slobodan Miljević/Vlada Republike Srbije

You may also like...

1 Response

  1. Da te bog saciva. kaže:

    Ministarka ja da sam mogao da placam ,platio bih do sada_nema prihoda od ppljoprivrede koja mogu da udovolje vase potrebe.Kat. doh 63 dinara penziono 1500e.nije li to ludost

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *