Berba malina u Srbiji jenjava ali ima onih koji će ih brati i do novembra (VIDEO)

Ivanjica -Dok berba malina u Srbiji polako jenjava nove sorte crvenog zlata tek se zarudele.

Enrosadira je dvorodna, italijanska sorta maline koja se može pohvaliti izvrsnim karakteristikama. Naime, omogućava 30 posto brže branje od ostalih, tolerantna je na bolesti i ima ukusne plodove koji dugo zadržavaju svežinu, o čemu svedoči vlasnik zasada enrosadire iz Ivanjice.

Dolazi dosta kasnije i traje do novembra a Goran Savić iz Ivanjice ozbiljno se posvetio njenom uzgoju kako bi obezbedio što duže prohode tokom godine.

Ova sorta je lakša za berbu jer stiže kasnije i berači nisu izloženi visokim temperaturama.

IL-enosandira- Berba malina u Srbiji jenjava ali ima onih koji će ih brati i do novembra (VIDEO)

Enrosadira zahteva puno truda i rada zbog toga je i nešto bolja cena u otkupu, ali su i ulaganja veća. Rizik je kada joj prethodi dobar rod vilameta, mikera i fertodija jer onda hladnjačari gotovo da je i ne otkupljuju.

Goran Savić kaže da su u  Srbiji proizvođači prepušteni riziku iz godine u godinu da li će im se isplatiti rad i ulaganja.

IL-enosandira-1 Berba malina u Srbiji jenjava ali ima onih koji će ih brati i do novembra (VIDEO)

Porodica Savić maksimalno se posvetila uzgoju malina pa osim enrosadire obrađuju zasade vilameta i fertodija. Primenjuju sve agrotehničke mere kao i inovativne načine pristupa poslu, što se jasno vidi u njihovim gotovo savršenim zasadima crvenog zlata.

You may also like...

1 Response

  1. Maki kaže:

    Ja bih pitala ovog Gorana Savića samo jedno pitanje – navedite posao, bilo koji, bilo gde na svetu, gde niste prepusteni riziku iz godine u godinu. Mlekari – rizik, prozivodjaci automobila – rizik, preradjivaci alumimijuma – rizik. Razumete poentu? Samo malinari, beli medvedi, moraju da se osiguraju, da im drzava obeca, da ih drzava zastiti. A ostali da crknu?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *