Ministarka poljoprivrede sastala se sa malinarima u Ivanjici – u fokusu otkupna cena (VIDEO)

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Jelena Tanasković sastala se danas u Ivanjici sa predstavnicima malinara gde je bilo reči o predstojećoj sezoni, otkupnoj ceni, pomoći hladnjačarima, kako bi se loša situacija u malinarstvu stabilizovala. U prethodnoim periodu dogodio se veliki problem sa otkupom ’’crvenog zlata’’ i to bi trebala da bude škola za sve koji se na bilo koji način bave malinom, rekla je ministarka poljoprivrede. Ona je dodala i da je za sve hladnjačare obezbeđena kreditna linija kod banke Poštanske štedionice.

Prve ponuđene cene za ovu godinu su oko 200 dinara po kilogramu ali ministarka Tanasković kaže da se mora naći balans kako bi u ovom procesu proizvodnje, otkupa i plasmana malina, stvorena realnost.

IL-Tanaksovic- Ministarka poljoprivrede sastala se sa malinarima u Ivanjici - u fokusu otkupna cena (VIDEO)

Predsednik Asocijacije malinara Srbije, Dobrivoje Radović, kaže da je današnji sastanak bio konstruktivan i da su na njemu izneti zahtevi malinara, a ono što je pred berbu uvek u prvom planu je cena, za koju proizvođači traže bar tri evra po kilogramu.

IL-Dobrivoje-Radovic- Ministarka poljoprivrede sastala se sa malinarima u Ivanjici - u fokusu otkupna cena (VIDEO)

IL-Sinpeks-txt-600x100-banner- Ministarka poljoprivrede sastala se sa malinarima u Ivanjici - u fokusu otkupna cena (VIDEO)

Prema Radovićevim rečima u Srbiji je 2022. godine proizvedeno oko 60 hiljada tona maline a hladnjačari su izašli sa podatkom o izvozu od 82 hiljade tona. Mali i srednji hladnjačari, kako tvrdi Radović, kažu da je na zalihama oko 25 do 30 hiljada tona, pa se postavlja pitanje odakle dolazi taj višak. On smatra da se uvoz maline u ovolikim količinama mora zaustaviti kako bi se srpsko tržište oporavilo.

IL-maline- Ministarka poljoprivrede sastala se sa malinarima u Ivanjici - u fokusu otkupna cena (VIDEO)

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *