Starinske i moderne tehnike farbanja jaja (VIDEO)

Ivanjica – Uskrs nam svake godine daje priliku da pokažemo svoju kreativnost i usavršimo tehniku farbanja jaja. Kako bi uštedele vreme, mnoge domaćice danas farbaju bela, koja jesu skuplja, ali intenzitet boja je jači. Jovana Maksić iz Ivanjice jaja farba ‘’brzom tehnikom’’ jer pored dvoje male dece i drugih obaveza, morala je da pronađe način kojim će moći da za Uskrs pripremi lepa šarena jaja, a da joj to ne oduzme puno vremena.

Osim dekupaža, mramornih, ombre i drugih modernih tehnika mnoge domaćice poštuju tradicionalne načine farbanja. Ljiljana Kalušević iz Ivanjice farba isključivo lukovinom, i uz pomoć porodice ovom tehnikom ofarba i do 100 jaja.

IL-Moderno-farbanje-jaja- Starinske i moderne tehnike farbanja jaja (VIDEO) IL-Tradicionalno-farbanje-jaja- Starinske i moderne tehnike farbanja jaja (VIDEO)

Veruje se da običaj farbanja jaja potiče od Marije Magdalene koje je pred rimskog cara Tiberija donela crveno jaje kad se pročulo da je Isus vaskrsao, dok druga legenda kaže da su nakon raspeća sve kokoške Jerusalima snele crvena jaja i otuda običaj farbanja. Iako žene danas uglavnom teže da im jaja budu što šarenija, crveno jaje vekovina je ostalo simbol čuvarkuće.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *