Kako odabrati pravo zanimanje (VIDEO)

U saradnji sa lokalnom samoupravom, ivanjičkim poslodavcima i srednjim školama Kancelarija za mlade iz Ivanjice organizovala je Sajam obrazovanja na kom su svoje programe prezentovale srednje škole iz okoline kao i par fakulteta iz Beograda, Čačka i Kraljeva.  Sajam se održava u okviru globalnog projekta „Migracije u funkciji održivog razvoja“ koje finansira vlada Švajacarske. Koordinator SDC  programa Jovana Mihajlović istakla je da Sajam obrazovanja veoma značajan jer stavlja fokus na mlade i njihovo zapošljavanje što doprinosi i ekonomskom prosperitetu lokalne samouprave koji je veoma značaj u procesu ublažavanja negativnih posledica unutrašnjih migracija. Kancelarija za mlade opštine Ivanjica sprovela je analizu tržišta rada i dobila informacije o tome koji profili radnika nedostaju ivanjičkim poslodavcima u privatnom i državnom sektoru, ali su posebnu pažnju posvetili tome čime učenici žele da se bave. Na osnovu tih podataka odabrane su ustanove koje su u okviru sajma pružale informacije o svojim programima.

Lokalna samouprava pruža punu podršku Kancelariji za mlade, i za različite programe odvaja značajan deo budžetskih sredstava. Jedan od najvećih privrednika opštine Ivanjica, vlasnik kompanija Matis i Tis, Dragomir Lazović ,stakao je da za smanjenje migracija ka većim gradovima nije potrebno samo obezbediti odlične uslove rada, već i kvalitetniji društveni i socijalni život mladih u opštini.

il-sajam-obrazovanja- Kako odabrati pravo zanimanje (VIDEO)

Partneri na ovom projektu su i Tehnička škola iz Ivanjice, kao i Gimnazija koja je, u cilju privlačenja što većeg broja učenika, poslednjih godina otvorili IT i Sporstki smer.

il-sajam1 Kako odabrati pravo zanimanje (VIDEO)

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *