Malinari kročili u njive sa velikom neizvesnošću (VIDEO)

Ivanjica/Arilje- Mlinari su naveliko u njivama gde su počeli radovi na krčenju, vezivanju i pripremanju zasada za novu sezonu. Iako se očekuje da ove godine cena malina bude niža u odnosu na prošlogodišnju, jer su zalihe u hladnjačama velike, većina proizvođača radi punom parom u nadi da će se ulaganja isplatiti.

Prognoze oko cene nisu baš sjajne, kako najavljuju po kilogramu će se plaćati najviše dva eura ali ranija iskustva su pokazala da do same berbe niko sa preciznošću ne može odrediti cenu.

IL-Maline-Latvica- Malinari kročili u njive sa velikom neizvesnošću (VIDEO)

Mnogi hladnjačari tvrde da je prodajna cene malina prošle godine bila nerealno visoka, bez obzira na kvalitet domaćeg proizvoda, tako da umesto tržišta Evrope malina je svoje mesto našla u skladištima. Zbog toga otkupljivači nisu bili u mogućnosti ni da isplate svu dospelu malinu. Vlada Srbije  saglasila se za inicijativom  odlaganja isplate kredita hladnjačarima koji se bave skladištenjem voća na 12 meseci. Cilje je da hladnjače izmire dug iz prethodnog otkupa prema proizvođačima maline. Za sada je jedino sigurno da malinari u novu sezonu ulaze sa velikom neizveznošću.

IL-Maline-rukavice- Malinari kročili u njive sa velikom neizvesnošću (VIDEO)

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *